Zie het licht: doe je fietslampje AAN in het donker

Algemeen Cranendonck Leudal Maasgouw Reageer 2 min. leestijd

De dagen worden korter en dat maakt goede verlichting in het verkeer nog belangrijker. Goede verlichting verkleint de kans op ongelukken met zo’n 20%. Uit onderzoek van I&O Research blijkt dat bijna 10% van de ondervraagden zonder verlichting bij een bijna-ongeval (6%) of bij een ongeval (3%) betrokken is geweest.

Steeds meer mensen zien het licht

De cijfers van I&O Research laten zien dat inmiddels 86% van de Nederlanders van 18 jaar of ouder vaste fietsverlichting heeft. Dat brengt met zich mee dat de kwaliteit van de verlichting goed is en dat de verlichting niet kan worden vergeten.

De overige personen gebruiken veelal losse lampjes die zij zelf op hun fiets kunnen bevestigen. Vorig jaar toonden verschillende enquêtes al aan dat vooral jongeren vaak niet met goede verlichting op pad gaan.

Fietsverlichting AAN

De campagne wordt gevoerd in samenwerking met provincies, ANWB, TeamAlert, Fietsersbond, Nationale Politie, RAI Vereniging, Bovag en Veilig Verkeer Nederland (VVN). Zij ondernemen dit najaar verschillende activiteiten. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stelt campagnemateriaal beschikbaar.

Zo gaat TeamAlert bijvoorbeeld met jongerenvoorlichters de straat op om jongeren met een VR-bril te laten ervaren hoe slecht je zonder verlichting zichtbaar bent voor automobilisten. De Fietsersbond is met vrijwilligers in verschillende steden aanwezig om fietsverlichting te repareren of lampjes op fietsen te zetten. VVN zet in op het controleren van juiste fietsverlichting en de politie zorgt voor handhavingsacties.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie