Lezing ‘Het Maasland doorheen de eeuwen’

Plaats een reactie
Fotograaf: Jack Duijf

Het Maasland en de geschiedenis van Weert zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Weert werd voor het eerst genoemd op 21 september 1062, samen met het Maaslandse Dilsen. Tijd om eens dieper in te gaan op de rijke historie van het Maasland. Er zijn nog plaatsen beschikbaar voor de Aldenborgh-lezing “Het Maasland doorheen de eeuwen” bij Antje van de Statie in Weert.

Het Maasland

Het Maasland, of Maasvallei, verwijst in deze lezing naar het smalle, laaggelegen gebied langs de Maas, gelegen tussen Lanaken in Belgisch Limburg en Thorn in Nederlands Limburg. Hoewel de Maas fysiek de twee Limburgen scheidt, bestaan er sociaal en cultureel sterke banden tussen de bewoners van dit gebied. Ondanks lokale verschillen in dialect kunnen de inwoners elkaar probleemloos begrijpen. Tot voor kort bestond er ook een zekere eenheid op religieus gebied.

Frans Medaer neemt de aanwezigen mee door de geschiedenis van deze streek aan de hand van dia’s en anekdotes. Hij begint in de oertijd en gidst je door de eeuwen heen, met aandacht voor de Eburonen, de Romeinen, de Franken, Karel de Grote, het graafschap Loon, het prinsbisdom Luik, de Franse tijd, de Hollandse periode en de beide wereldoorlogen. Daarnaast zal hij aandacht besteden aan de waterwegen, de Maas en de kanalen.

De lezing van Frans Medaer is geen droge opsomming van feiten. De geschiedenis wordt verteld aan de hand van lokale verhalen met een verbindend karakter, waarbij echte mensen met hun waarden en overtuigingen centraal staan.

De lezing wordt afgesloten met de “Boodschap voor een Betere Wereld” van Frans Medaer, een boodschap die al in honderden talen en dialecten is verspreid.

Over Frans Medaer

Frans Medaer, afkomstig uit Lanklaar, was leraar Frans, geschiedenis en Latijn bij de Kruisheren te Neeroeteren en later directeur van die school. Na zijn pensionering heeft hij zich actief beziggehouden met diverse activiteiten, waaronder geschiedenis, heemkunde en muziek. Hij is een veelgevraagd spreker en deelde zijn kennis tijdens het mini-symposium “Het verhaal over het kanaal” (geschiedenis van de Zuid-Willemsvaart) te Bocholt op 17 augustus van dit jaar.

Frans Medaer staat bekend als een boeiende en gepassioneerde causeur die zijn verhalen met humor en anekdotes doorspekt.

Informatie

  • Activiteit: Aldenborgh-lezing “Het Maasland doorheen de eeuwen”
  • Door: Frans Medaer
  • Wanneer: Maandag 4 december 2023 om 19.30 uur
  • Waar: Brasserie-hotel Antje van de Statie, Stationsplein 1, 6001 CH Weert
  • Entree: Gratis

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Tags:
Deel dit bericht
Geef jouw reactie