Kapel op Schoor van binnen gerestaureerd dankzij Windfonds

Algemeen Nederweert Reageer 4 min. leestijd

Nederweert – De zon schijnt zondagochtend 3 december door de ramen van de kapel Onze Lieve Vrouw van Lourdes op ’t Schoor, een gehucht in de gemeente Nederweert. In de kapel is het uitzonderlijk druk. Van binnen is de kapel helemaal gerestaureerd. De muren zijn opnieuw gestuukt. Er is geschilderd. De banken zijn eruit gehaald, de vloer is geschuurd, het altaar met haakwerk aangekleed en het koperwerk gepoetst. Met elkaar hebben de bewoners van het buurtschap Schoor dat in drie weken gefixt. Liefst 453 vrijwilligersuren. Pastoor Sebastian Eriyangalath van de parochie Lambertuskerk in Nederweert gaat voor en zegent de gerestaureerde kerk in.

Middelpunt

Aanjager is Frans van Eijk. Hij woont samen met zijn vrouw al ruim 35 jaar in een woonboerderij op Schoor. “De kapel is de kern van het gehucht Schoor. Het middelpunt van de gemeenschap. Dit stukje cultureel erfgoed wil ik in ere houden en bewaren.” Hij vertelt over de voorouders, die geld inzamelden om de kapel te bouwen.

Geschiedenis

De historie gaat terug naar 1900 als er op deze plek een houten kruis wordt geplaatst. In 1916 bouwen buurtbewoners een devotiekapel ter ere van Onze Lieve Vrouw van Lourdes. Op 24 september 1944 draagt een Franciscaan uit Weert de eerste Heilige Mis op. In 1957 wordt de kapel gerestaureerd en uitgebreid. “Sinds ik hier woon, is er aan de binnenkant niets meer gedaan. Het zag er onderkomen uit”, zegt Frans.

Gries Hej Windfonds

Op internet zag Frans iets over het Gries Hej Windfonds voorbijkomen. Bij de bouw van het Windpark Weert in 2022 werd dit fonds opgericht. Het fonds ontvangt van het Windpark BV een bepaald bedrag voor iedere opgewekte megawattuur. Het Gries Hej Windfonds beheert het geld, dat bedoeld is voor maatschappelijke en duurzame projecten in de directe omgeving van de molens. “Zo heeft de omgeving niet alleen de lasten, maar profiteert het er ook van”, vertelt Jos Indenkleef, secretaris van het Gries Hej Windfonds. “Frans van Eijk diende een voorstel in om de binnenkant van de kapel op Schoor te restaureren. “Wij vonden het een goed plan. “De kapel is er voor Schoor, maar trekt mensen uit de wijde omgeving.”

Samen

De enige voorwaarde was dat de restauratie door de gemeenschap moest worden gedragen. Hoe doe je dat? Frans stuurde een flyer rond in de woongemeenschap met de vraag of ze achter de restauratie stonden en de handen uit de mouwen wilden steken. Er volgde een informatieavond. Samen met Huibert Scheijven van de Kapelcommissie maakte Frans een plan van aanpak en uitvoeringslijst. De bereidheid groeide met de dag. “Op 6 november zijn we van start gegaan en kijk eens hoe mooi het is geworden.” Frans is alle vrijwilligers dankbaar.

Schone schilderijen

Bijzonder om te vermelden is dat de schilderijen van de kruisweg van Jezus (veertien staties) in de kapel een opknapbeurt krijgen. Een Duitse kunstenaar begeleidt Marianne Rijvers bij het schoonmaken ervan. Twee schilderijen zijn al klaar. De kleuren zijn weer goed zichtbaar. De overige schilderijen volgen later. 

Cheque

Na de dienst ontvangen Frans van Eijk en Huibert Scheijven van de Kapelcommissie een cheque van € 11.000,- uit handen van penningmeester Jos Thijssen en bestuurslid Dirk Wijnker van het Gries Hej Windfonds.

Of Frans van Eijk al over nieuwe plannen nadenkt? In de kapel is geen toiletvoorziening en wellicht is het mogelijk om de kapel multifunctioneel te maken, zodat er ook vergaderingen kunnen worden gehouden.


Een bijdrage van Arjanne van Voorst

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie