Van één naar drie VVV’s in Weert

Plaats een reactie

Waar momenteel één VVV-informatiepunt gevestigd is bij Bruna aan de Markt, moeten dat begin volgend jaar drie VVV-inspiratiepunten zijn, op diverse plekken in Weert: bij Museum W, bij Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man en bij Vakantiepark de Weerterbergen.

Toerisme

Uit cijfers blijkt dat de toeristische sector van groot belang is voor de Weerter economie. Het aantal overnachtingen in Weert bedraagt circa 650.000 per jaar. Dit levert de gemeente per jaar € 1,5 miljoen aan toeristenbelasting op. Daarnaast blijkt uit het kopenstromenonderzoek dat toeristen jaarlijks gemiddeld € 3,5 miljoen spenderen in de binnenstad.

Om ervoor te zorgen dat de toeristen die in Weert verblijven langer blijven en/of op herhalingsbezoek komen is een goede informatievoorziening van groot belang. Het Toeristisch Platform heeft dan ook de wens uitgesproken om bij Museum W, Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man en Vakantiepark de Weerterbergen een moderne VVV-vestiging te realiseren, die aansluit bij de hedendaagse trend van beleving.

Van één naar drie VVV’s

Van één naar drie VVV’s lijkt wellicht veel, maar door de digitalisering loopt een bezoeker tegenwoordig niet meer om voor toeristische informatie. Deze informatie moet binnen handbereik zijn. Door te kiezen voor locaties waar al veel verkeer is, heb je het merendeel van de toeristen en bezoekers te pakken.

Er is dan ook gekeken locaties waar het hele jaar door veel toeristen en/of bezoekers komen, die een bemande informatiebalie of receptie hebben, ruime openingstijden kennen, verbindingen kunnen leggen naar andere toeristisch-recreatieve locaties en horeca, aan of nabij routestructuren liggen en als locatie voldoende uniciteit en inspiratie in zich hebben: Museum W, Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man en Vakantiepark de Weerterbergen.

Deze drie inspiratiepunten krijgen ieder een eigen functie. Zo zal Museum W zich vooral gaan richten op de (historische) binnenstad in relatie tot hun bijzondere museumcollectie (cultuur en funshoppen) en Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man op de uiteenlopende bijzondere natuurgebieden van Grenspark Kempen~Broek (natuur en actief bezig zijn). Het inspiratiepunt bij De Weerterbergen zal een combinatie van cultuur en natuur worden.

Door te kiezen voor één toeristisch-recreatief profiel en deze door te trekken in het meubilair en andere uitingen, worden de drie inspiratiepunten met elkaar verbonden. Ook verwijzen ze naar elkaar door via een fysieke en/of digitale plattegrond. Kortom: alles is erop gericht om de toerist of bezoeker zo lang mogelijk in Weert en omgeving te houden.

Budget

Om de gekozen locaties met ingang van 1 april 2024 geschikt te maken als VVV-inspiratiepunten is het college van B&W gevraagd budget ter beschikking te stellen. Dit budget is nodig voor de realisatie van de drie VVV-inspiratiepunten en het vervaardigen van een toeristisch-recreatieve brochure waarin op een overzichtelijke manier alle basisinformatie over wat er te doen, te zien en te beleven is in Weert en omgeving op het gebied van natuur, cultuur, fiets- en wandelroutes, eten en drinken, winkel en uitgaan te vinden is.

Het college is akkoord gegaan met het voorstel van het Toeristisch Platform en geeft Limburg Marketing, licentiehouder van VVV, opdracht het realisatieproces van de VVV-inspiratiepunten te begeleiden. Limburg Marketing zal dit doen in nauwe samenwerking met het Toeristisch Platform, Museum W, Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man, Vakantiepark de Weerterbergen en mogelijke andere belanghebbenden.

Met het openen van de drie VVV-inspiratiepunten zal het VVV-informatiepunt bij Bruna op de Markt per 1 april 2024 komen te vervallen.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie