Aanhouding op verzorgingsplaats A2 na achtervolging vanuit België

Op verzorgingsplaats Meiberg langs snelweg A2 in Weert werd dinsdag rond 13.30 uur een verdachte gearresteerd na een achtervolging vanuit België.

Volgens een woordvoerster van de politie Limburg had de auto met twee inzittenden zich aan een controle in België onttrokken. Er ontstond een achtervolging door de Belgische politie, waarbij uiteindelijk agenten van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid en de politie Weert assistentie verleenden.

Op de verzorgingsplaats werd de auto, met een Duits kenteken, doorzocht en werden de twee inzittenden – een man en een vrouw – gecontroleerd. De man is uiteindelijk aangehouden en overgebracht naar het politiebureau in Weert. De vrouw is met de Belgische politie meegenomen, maar werd niet gearresteerd.

De reden waarom de man vluchtte voor de politie en/of er meerdere verdenkingen zijn tegen deze verdachte kon de politie niet vertellen.

Samenwerking

Sinds 1 oktober 2023 kunnen politieagenten uit België, Nederland en Luxemburg beter en eenvoudiger met elkaar kunnen samenwerken, zelfs over hun landsgrenzen heen.

Dit nieuwe Benelux-politieverdrag heeft twee belangrijke vernieuwingen. Allereerst maakt het mogelijk dat politieachtervolgingen niet meer stoppen bij landsgrenzen.

Ten tweede hebben politiediensten in bepaalde situaties directe toegang gekregen tot elkaars databases en kunnen ze informatie uitwisselen, bijvoorbeeld wanneer er gemengde politiepatrouilles in de grensgebieden zijn. Snel informatie verzamelen en delen is essentieel voor politieonderzoek.