Uitgebreide film ‘Aber der Kirche passiert nichts’ te zien in Stramproy

Stramproy – “Aber der Kirche passiert nichts” zeiden de Duitsers in 1944 voordat ze uit Leveroy werden verdreven door de oprukkende geallieerden. Peter Crins en Peter Hermans maakten recent een indrukwekkende documentaire over de oorlogsjaren in dit Midden-Limburgse dorp. Aangrijpende persoonlijke verhalen over gewone dorpse mensen. Over verzet, bravoure, spionage, Joods zijn, angst, pilotenhelpers, kerkrazzia’s, verlies en liefde. Na eerdere vertoningen in Leveroy, Weert en Nederweert-Eind wordt deze historische film op vrijdag 23 februari om 19.30 uur vertoond in de Zaal, Mariastraat 1 in Stramproy. 

De makers van de film stopten ruim 25 jaar research in deze documentaire die boordevol nieuw filmmateriaal en documenten zit. Uitzonderlijke beelden van de terugtrekkende Duitsers over het kanaal Wessem – Nederweert en Ospelnaren die werden verdreven en in een Leveroyse boerderij in beschietingen terechtkwamen. Twee van hun gastheren kwamen daarbij om het leven. Er zijn verhalen van mensen die in Stramproy en Weert de enorme beschietingen zagen op het door Duitsers bezet gebied achter het kanaal. Tijdens de terugtrekking van de bezetter werd de kerk van Leveroy toch totaal opgeblazen. En in tegenstelling tot bijvoorbeeld Weert en Nederweert, voorkwam pater Crins een bijltjesdag in Leveroy; met een riek verdedigde hij een meisje om te voorkomen dat ze kaalgeschoren zou worden. 

Nieuwe passage

Vermeldenswaardig is dat deze film recent is uitgebreid met een passage over de omgekomen Duitse soldaat Christoph Ahlers. Hij werd in 1944 door het verzet blijkbaar noodgedwongen geliquideerd. Een beladen hoofdstuk uit de geschiedenis van het dorp Leveroy, waar niet over gesproken werd. Na langdurig onderzoek lukte het de filmmakers om de families van de verzetsman en van de omgekomen soldaat te traceren. In 2023 overhandigde de zoon van de verzetsman de trouwring van de Duitse soldaat aan diens zoon. Een indrukwekkend moment waar opnames van zijn gemaakt.

Praktische informatie

De film is veelal dialect gesproken en volledig Nederlands ondertiteld. Kaartjes á 10 euro zijn verkrijgbaar bij DA Drogisterij Aendekerk, Kerkplein 12, Stramproy. De organisatie is in handen van Culturele Werkgroep Stramproy.