Vrouwencentrum Bloom opent deuren voor iedereen

Foto door Irene van Wel

Elkaar aanvullen, versterken en samen zorgen – vanuit die behoefte ontstond twee jaar geleden het idee voor vrouwencentrum Bloom. Diverse disciplines hebben zich inmiddels gevestigd op het voormalige kazerneterrein aan de Kazernelaan 101 in Weert. Op 24 februari opent vrouwencentrum Bloom officieel haar deuren – niet alleen voor vrouwen, maar voor iedereen die zich geroepen voelt om te werken aan een positieve gezondheid.

Positieve gezondheid

Samen werken aan de veerkracht, denkwijze en leefstijl van ieder persoon, dat is wat er in vrouwencentrum Bloom gebeurt. Door positieve gezondheid te stimuleren kunnen talloze gezondheidsproblemen voorkomen of op tijd in de kiem gesmoord worden. Bovendien wordt “de vrouw in haar kracht” gezet, zoals de ondertitel van vrouwencentrum Bloom luidt.

Het zijn echter niet alleen vrouwen die in hun kracht worden gezet en terechtkunnen bij Bloom. “De start van het concept was echt een vrouwencentrum, maar we merken gewoon dat sommige disciplines genderoverschrijdend zijn. Dat zijn wij zelf als fysiotherapeuten, dat is de osteopaat, de podotherapeut, de diëtiste – die hebben uiteindelijk toch ook mannen als patiënten”, aldus Guido Lemmens, een van de ondernemers die is aangesloten bij Bloom.

Samen staan we sterker

Dat betekent dat zowel vrouwen als mannen en ook kinderen terechtkunnen in het centrum aan de Kazernelaan. Zij kunnen hier terecht bij slechts één discipline, zoals de fysiotherapeut of psycholoog, maar kunnen ook profiteren van de samenwerking tussen deze disciplines.

Patiënten worden via bijvoorbeeld een huisarts of specialist naar een van de therapeuten die zijn aangesloten bij Bloom verwezen. Hier krijgen zij voorafgaand aan hun behandeling een intake, waarna de vraag rijst of zij gebaat zijn bij behandeling door slechts één discipline of meerdere disciplines. In overleg met de patiënt wordt zijn of haar dossier besproken tijdens een multidisciplinair overleg.

“We proberen de patiënt als geheel te zien en van alle kanten te belichten. […] Bijvoorbeeld: deze patiënt heeft overgewicht, dat zit haar in de weg bij het bewegen, kun jij daar als diëtiste ook iets mee? Of zelfs nog verder: hoe komt het dat iemand zo veel overgewicht heeft, kan de psycholoog daar een rol in spelen?”

Bijzondere locatie

Dit alles vindt plaats op het voormalige kazerneterrein in Weert. Een bijzondere locatie, zo vinden de daar inmiddels gehuisveste ondernemers. Guido Lemmens: “De kazerne is voor iedereen open, het is een locatie middenin het groen en het monumentale pand dat van binnen gemoderniseerd is maar waarin oude elementen zijn gebleven straalt een bepaalde warmte uit, die het prettig voor iedereen zouden moeten laten voelen.”

Open dag

Dat is dan ook wat het team van elkaar versterkende zorgverleners wil uitdragen op de open dag van aanstaande 24 februari. Samen willen ze zorg laagdrempeliger en toegankelijker maken. Op dit moment kun je op het kazerneterrein terecht bij onder andere Verloskundigenpraktijk Weert, Fysiotherapie en Haptotherapie de Basis voor optimale zorg, Overgangsconsulente Marjolijn de Rouw, Marisa Food & Lifestyle, MediPsy, Ergotherapie Susanne Maas, Osteopathie Gertsen, Podotherapie Hermanns en Kinderfysiotherapie Leanne Coolen.

Al deze zorgverleners geven je op 24 februari graag een kijkje achter de schermen en vertellen waarom zij ervan overtuigd zijn dat ze samen een nog bredere doelgroep kunnen ondersteunen, op zowel fysiek als mentaal gebied. De open dag vindt plaats van 10.00 tot 14.00 uur, met als hoogtepunt om 11.00 uur de officiële opening van het centrum. Zoals elke dag geldt bij Bloom: iedereen is welkom!