Eensgezinde gemeenteraad wil oude hijskraan scheepswerf behouden

5 reacties

Tijdens de raadsvergadering op donderdag dienden Weert Lokaal, DUS Weert en de PvdA Weert een ‘Motie vreemd aan de orde van de dag’ in. Met deze motie wilden ze het college van burgemeester en wethouders (B&W) verzoeken om een actievere rol te spelen bij het behoud van de Richier-Weitz-hijskraan die momenteel nog op de voormalige scheepswerf staat.

Recentelijk werd een hijskraan gedemonteerd vanwege herinrichtingsplannen voor het terrein. Echter, op het terrein staat nog een torenkraan van Richier-Weitz die volgens de Nederlandsche Stichting voor het Erfgoed van Kranen (NedSEK) een bijzonder exemplaar is en symbool staat voor het industriële verleden.

Symbool voor Weerter industrieel erfgoed

Wethouder Ferrière uitte aanvankelijk weinig enthousiasme om de kraan te behouden, aangezien de gemeente geen eigenaar is en er geen direct belang bij heeft. Er waren reeds bemiddelingsgesprekken tussen Nedsek en de eigenaar gaande, en een alternatieve locatie werd onderzocht. Deze werd echter niet gevonden. Hoewel de historische waarde volgens de wethouder niet heel specifiek is voor Weert, pleitten raadsleden voor het behoud van de kraan als symbool van het Weerter industrieel erfgoed.

Unaniem

Raadslid Goubet suggereerde verplaatsing van de kraan naar braakliggend terrein aan de Helmondseweg, maar de wethouder waarschuwde voor veiligheidsrisico’s, zoals mensen die in de kraan gaan klimmen. Het college benadrukte dat de kraan beter op een privéterrein of bij een museum geplaatst kon worden. Ondanks deze zorgen stemde de raad unaniem in met de motie, waarin het college wordt verzocht een actievere rol te spelen in het behoud van de kraan, door opnieuw in gesprek te gaan met de grondeigenaar en initiatiefnemers, en actief te zoeken naar een geschikte nieuwe plek, bij voorkeur binnen Weert.

Bekijk de motie (PDF): https://wdg.li/yslnvgd

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
5 reacties