Handbaldames Rapiditas staan in finale van de regionale beker

Plaats een reactie
Foto via: Rapiditas

Dinsdag 5 maart heeft het eerste damesteam van handbalvereniging Rapiditas zich geplaatst voor de finale van de regionale beker. Met een ruime winst (28-18) op Zwart-Wit uit Munstergeleen, plaatsten de dames zich overtuigend. De trefzekere Ruth Meijers (middenopbouwer) zorgde ervoor dat Rapiditas in de tweede helft kon uitlopen op Zwart-Wit. Aanstaande vrijdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag en wordt hun tegenstander bekend: Rapiditas Dames 2 of Meos Dames 2.

Vrouwenhandbal

In het kader van Internationale Vrouwendag is er gesproken met drie speelsters van Rapiditas voorafgaand aan de wedstrijd. Ze zijn het erover eens dat in het vrouwenhandbal de shirts van de tegenstander net iets langer worden vastgehouden of zelfs dat er nagels iets dieper in de arm van een tegenspeelster worden gezet. Amber Princen (rechteropbouwer) merkt op dat vrouwen ook meer wrok koesteren, ze blijven langer hangen in hun irritatie dan mannen. “Vrouwen in het handbal zijn veel geniepiger,” zegt Ruth. “Vrouwen doen meer als de scheidsrechter niet kijkt. Ze trekken zo even aan je beha-bandje.”

Ondanks dat deze halve finale onder leiding staat van twee mannelijke scheidsrechters, verloopt volgens de handbalsters de wedstrijd over het algemeen goed. Toch krijgen zij naar eigen zeggen sneller een tijdstraf van twee minuten wanneer er een mannelijke scheidsrechter aanwezig is. “Mannen zijn sneller geïrriteerd door ons geniepige gedrag en onze non-verbale communicatie. Ambers rollende ogen zijn daarbij het toppunt. Ze draait haar ogen eng ver weg als ze het niet eens is met de scheidsrechter, maar dat kost haar ook vaak 2 minuten!”, zegt Dalou van den Bosch (hoekspeelster). Ruth heeft nog een advies: “Ik geef na de wedstrijd de scheidsrechter altijd een handje om hem te bedanken, wie weet helpt het als je hem weer tegenkomt.

Geef de ruimte

“Handballen is een teamsport, dat doe je samen. Het heeft geen zin om alleen uit te blinken, en jouw instelling moet passen binnen het team”, zegt Dalou en Amber vult aan: “ik denk dat mannen meer individueel spelen. Ons damesteam is echt gegroeid tot één team. Om een goed team te kunnen zijn, moet iedereen de kans krijgen om te leren zodat we allemaal op hetzelfde hogere niveau komen. Wij vrouwen geven elkaar makkelijker de ruimte om te groeien, om te leren en samen te spelen. We moeten, ook binnen Rapiditas, ruimte geven aan jong talent om te leren.”

Coachen zonder gedoe

De dames worden al een paar jaar gecoacht en getraind door een man: Mathijs Woolderink. De dames zijn unaniem dat een mannelijke coach echt past bij hun team. “Mathijs gaat minder in op het (vrouwen)gevoel van ons. Daardoor is ons team in evenwicht en is er nooit ‘gedoe’. Ruth heeft bij andere clubs ook vrouwelijke trainers gehad: “ze zijn over het algemeen wel beter in communiceren, ze leggen meer uit en dat geeft ook minder gedoe.”

Ze loven de oneindige creativiteit in trainingsvormen van Mathijs: “de opbouw, afwisseling in technieken en oefeningen zijn super en vaak ook afgestemd op onze aankomende tegenstander. Je staat nooit in een rijtje stil om te wachten op de volgende oefening en iedere training is een verrassing.”

Toch kiezen

Ruth heeft nog een goed advies voor jonge meisjes die handballen: “Ik ben ooit met mijn team naar het WK geweest. Op de terugweg zei de coach tegen mij dat ik een topspeelster ben in zijn team omdat ik op iedere plek kan worden ingezet. Maar, zei hij, als je je gefocust had op één positie en die getraind had was je op een veel hoger niveau gekomen. Dus soms is een keuze maken, wel belangrijk.”

In een mannenwereld werken heeft voor deze speelsters in ieder geval het voordeel dat ze directer zijn en niet zo snel op hun tenen zijn getrapt.

Kom Dames 1 aanmoedigen tijdens de beker finale

Op dinsdag 5 maart won Dames 1 de halve bekerfinale van Zwart Wit DS1 met maar liefst 10 doelpunten verschil. De eindstand werd 28-18. Op zondag 26 mei spelen de dames de bekerfinale in Sporthal Aan de Bron. Ben jij erbij om ze aan te moedigen? 

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie