Wijnhuis Weert viert dubbel jubileum

Plaats een reactie

Het is dubbel feest dit jaar voor het 55-jarige Wijnhuis Weert, waar de derde generatie klaarstaat om het wijnstokje over te nemen. De familie viert op 1 april het 10-jarig jubileum van eigenaresse Ingrid, die momenteel haar zoon Youri klaarstoomt om haar op te volgen zodra de tijd rijp is.

Ambitie

Zijn moeder mag best eens een keer in het zonnetje gezet worden, aldus Youri. Hij, zijn vader en zijn broers stonden volledig achter haar keuze toen zij 10 jaar geleden de kans kreeg Wijnhuis Weert over te nemen van haar broer. “We hebben toen allemaal volmondig ‘ja’ gezegd, want we wisten dat mam altijd al die ambitie had om dat te doen.”

Moeder Ingrid kan dat alleen maar beamen. “Toen mijn vader Wijnhuis Weert startte in winkelcentrum Moesel, heb ik hier nog in de box gezeten. Mijn moeder werkte in principe niet in de winkel, met uitzondering van drukke dagen of als er zieken waren. Dan werden mijn broer, zus en ik gewoon meegenomen. Ik vond dat altijd al ontzettend leuk, maar mijn vader was wat dat betreft wat ouderwetser en vond dat een moeder moet zorgen voor de kinderen en een vader hoort te werken. Dat is waarom mijn broer het destijds heeft overgenomen. Hij hikte er jarenlang tegenaan om te stoppen en uiteindelijk heb ik het weer van hem kunnen overnemen, op 1 april 2014 – geen grap.”

Ingefluisterd

Haar man en zoons stonden volledig achter haar. Dankzij hun steun heeft Ingrid naar eigen zeggen Wijnhuis Weert weer op de kaart kunnen zetten. Ook Youri en zijn broers zijn dus opgegroeid met Wijnhuis Weert, net zoals hun moeder. Waar zij echter altijd al de wens heeft gehad om het Wijnhuis over te nemen van haar vader, zagen haar zoons dat in eerste instantie niet zitten.

“Youri zat in de techniek. Hij wilde weg uit de winkel en zei dat dit niet zijn ding was. Een paar jaar geleden kwam hij echter thuis en zei opeens: “Mam, ik heb erover nagedacht en ik wil de winkel overnemen. Wat ik nu doe, dat wil ik gewoon niet blijven doen. Ik zie met hoeveel plezier jij elke avond thuiskomt, hoeveel lol jij erin hebt, hoe graag je het doet – dat wil ik ook.” Dat was een heel emotioneel moment, want het kwam echt uit het niets. Ik vind het heel jammer dat mijn vader dat niet mee heeft kunnen maken, want ik denk dat ook hij het niet verwacht had. Ik zeg nu wel eens lachend tegen Youri, omdat hij in het ouderlijk huis is gaan wonen, dat ik denk dat zijn opa hem gewoon ’s nachts een keer iets in zijn oor heeft gefluisterd.”

Instemmend lacht Youri en vult hij zijn moeder aan: “Ik zat in de engineering, waar mensen met een probleem dat ze opgelost willen hebben naar je toe komen. Dan is de stemming dus vaak al negatief. Ondertussen werkte ik tijdens bijvoorbeeld de feestdagen toch altijd wel mee in de winkel en dan merkte ik dat ik het veel leuker vond dat mensen hiernaartoe komen omdat ze iets te vieren hebben of simpelweg omdat het lekker weer is. Mensen zijn eigenlijk altijd wel vrolijk als ze hier komen.”

Wijn én bier

“Op een gegeven moment ben ik me gaan verdiepen in bieren, want dat vond ik altijd wel heel erg leuk. Het is eigenlijk dus vanuit het bier dat ik er hier wat meer in ben gerold, maar nu heb ik minstens net zo veel passie voor wijn als voor bier,” aldus Youri.

Op de vraag of Youri kiest voor wijn of bier, reageert hij dan ook: “Lastig, lastig. Ik kan alle twee eigenlijk wel heel goed waarderen. Met een goed gezelschap kan ik misschien des te meer genieten van een lekker wijntje, maar negen van de tien keer pak ik toch een biertje. Dat vind ik toch wat laagdrempeliger.”

Toch is Youri echt gepassioneerd over wijn. Hij is begonnen met het slijtersvakdiploma en meteen daarna overgestapt op de opleiding tot vinoloog. “Er zit een heel verhaal achter een wijn en bijvoorbeeld een wijnstreek als de Bordeaux. Nou ben ik niet echt een geschiedenisman, maar dit vind ik dus wel echt leuk. De bodem, het klimaat – je leert er enorm veel van. Ik hoef mijn neus maar in een glas wijn te steken en kan er dan meestal wel uithalen wat voor soort wijn ik aan het drinken ben.”

Die kennis zet Youri dan ook met alle liefde in om zijn klanten te helpen. “Mensen komen hier echt voor dat stukje advies. Ik vind ook dat dat onze onderscheidende factor moet zijn. Wij zullen altijd eerlijk zijn: twijfelt iemand bijvoorbeeld tussen een wijn in de aanbieding en een wijn van twintig euro en wij denken dat die wijn van twintig euro er niet bij past terwijl die wijn uit de aanbieding wel geschikt is, dan zullen we dat zeggen. We willen gewoon dat mensen genieten van het product dat we verkopen, dat vinden we het allerbelangrijkste.”

Derde generatie

Moeder Ingrid luistert vol trots naar haar zoon. Ze wil hem heel graag de ruimte geven om zichzelf te ontwikkelen als toekomstige eigenaar van Wijnhuis Weert. Youri volgt op zijn beurt graag in de voetsporen van zijn moeder, maar heeft ook eigen ambities.

Zo zou hij graag nog meer een stukje speciaalzaak uitstralen, al zijn ze daar al druk mee bezig. “Ik vind het bijvoorbeeld heel leuk om me te verdiepen in wijnen die wat minder bekend of nog in opkomst zijn. We hebben deze week een ‘orange wine’ binnengekregen, in een bijzondere fles met ribbeltjes erin. Afgelopen zomervakantie ben ik bij een wijnmaker geweest en heb ik die voor het eerst geprobeerd. Dat vond ik heel interessant: het is iets wat leeft rondom de Randstad en daar echt wel al hip is, maar hier nog niet. Dat is leuk om dan tóch neer te kunnen zetten: zo laat je zien dat je anders bent dan hiernaast en kun je mensen inspireren, weer wat nieuws leren of laten proberen.”

Presentje

Geheel in die stijl ontvangen klanten op zaterdag 6 april bij besteding van minimaal € 10,- een leuk presentje. Ter ere van 55 jaar Wijnhuis Weert en het 10-jarig jubileum van dochter en moeder Ingrid als trotse eigenaresse. Zij, haar zoon Youri en hun team vieren dit alles maar al te graag met hun klanten. Proost, op nog vele jaren!

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie