Jubileumexcursie De Aldenborgh naar Ieper, Kortrijk en Deinze

Uitgaan Reageer 3 min. leestijd
Kortijk - Foto via: Depositphotos

Ter ere van het 85-jarig bestaan organiseert De Aldenborgh op 25 en 26 mei een tweedaagse jubileumexcursie naar Ieper, Kortrijk en Deinze, waar iedereen aan kan deelnemen.

In Flanders Fields Museum

Op zaterdag 25 mei staat een bezoek aan het interactieve “In Flanders Fields Museum” in de Lakenhal van Ieper op het programma. Ze maken een reis terug in de tijd naar de “Grote Oorlog” van 1914-1918, waar het verhaal wordt verteld van deze periode. Enkele maanden na de Duitse inval in België op 4 augustus 1914 liep het front vast bij Ieper. Vier jaar lang bevond het slagveld zich op luttele kilometers van het centrum van deze kleine, middeleeuwse stad. Tijdens de Eerste Wereldoorlog sneuvelden ongeveer een half miljoen mensen in de loopgraven en in het niemandsland rond de stad.

Kindsoldaat Jantje Kiggen

Na het bezoek aan het museum en de lunch volgen we de voetsporen van kindsoldaat Jantje Kiggen (1898-1979), geboren in de Molenstraat te Weert, die op zeer jeugdige leeftijd gedurende de hele oorlog in dienst van het Belgische leger aan het front in de Westhoek verbleef. Onder begeleiding van specialist over de Eerste Wereldoorlog, Rob Troubleyn, bezoeken we onder andere Essex Farm Cemetery, Vladslo, Dodengang, een Belgische militaire begraafplaats (Keiem) en Westvleteren. ’s Avonds staat een bezoek aan de Menenpoort op het programma, waar om 20.00 uur de Last Post wordt gespeeld.

Kortrijk

Na de overnachting in Kortrijk staat een deskundige gids klaar voor een rondleiding in historisch Kortrijk, met bezienswaardigheden zoals het stadhuis, het Belfort, de Broeltorens, de Onze-Lieve-Vrouwekerk en het begijnhof.

’s Middags brengen ze een bezoek aan kasteel Ooidonk in Deinze, waar 500 jaar geleden graaf Filips van Horne werd geboren.

Ter ere van de 500ste geboortedag van Filips de Montmorency vinden er bij kasteel Ooidonk een aantal festiviteiten plaats, waaronder:

  • De voorstelling “In de sporen van Filips Van Montmorency”.
  • Een lezing door foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh.
  • Een evocatie: De Beul, Zijn Vrouw en De Zwijger.
  • Een “roddelende keukenmeid” met verhalen over de adel.
  • Muziek van Lattemiel uit Brugge.

Na een begeleid bezoek aan het museum van Deinze keren ze terug naar Weert.

Aanmelding en meer informatie: www.dealdenborgh.nl

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie