Weert plant voorkeursrecht op Hushoven voor groei en betaalbare huisvesting

Algemeen Economie Weert 1 reactie 3 min. leestijd

Het gemeentebestuur van Weert streeft ernaar uit te groeien tot een stad met 60.000 inwoners (momenteel ongeveer 50.000). Om deze groei mogelijk te maken, is er behoefte aan ruimte voor woningbouw. Echter, deze ruimte wordt steeds schaarser.

Om toekomstige bouw mogelijk te maken, heeft het gemeentebestuur besloten om strategisch voorkeursrecht toe te passen op specifieke percelen. Deze percelen bevinden zich in het gebied tussen de Rietstraat en Eindhovenseweg, dat is omgedoopt tot Hushovervelden. Onder deze tekst vind je een link naar een kaart met de aangewezen percelen waarop de gemeente het voorkeursrecht wil toepassen.

Vorig jaar paste de gemeente Weert al voorkeursrecht toe op twee percelen aan de Rietstraat/Floralaan.

Wat houdt voorkeursrecht in?

Wanneer een gemeente voorkeursrecht toepast op percelen, betekent dit dat eigenaren van land of vastgoed binnen het aangegeven gebied verplicht zijn om hun eigendommen eerst aan de gemeente aan te bieden voordat ze deze aan anderen mogen verkopen.

Dit voorkeursrecht stelt de gemeente in staat om controle te hebben over de ontwikkeling van het gebied en om haar specifieke doelstellingen te realiseren, zoals de ontwikkeling van een nieuw woongebied.

Nieuwe woonwijk

Het toepassen van voorkeursrecht is een strategische keuze. Hoe het gebied er in de toekomst uit zal zien, is nog onduidelijk. Echter, het gemeentebestuur wil extra woningen realiseren om te voldoen aan de vraag naar sociale en betaalbare (huur)woningen, zoals vastgesteld in de woondeals van de Rijksoverheid.

Pas wanneer het vestigen van het voorkeursrecht groen licht krijgt van de gemeenteraad, kan de gemeente Weert verdergaan met de planontwikkeling. Naast woningen wil de gemeente ook maatschappelijke voorzieningen realiseren in dit gebied. Echter, er moet ook rekening worden gehouden met de aanwezigheid van hoogspanningsmasten en geurhinder van agrarische bedrijven.

Dit onderwerp betreft dus een lange termijn investering, maar er moet een start worden gemaakt voor de verdere uitbreiding van Weert en dat begint met het vestigen van het voorkeursrecht.

Focus op betaalbaarheid

Het zal nog geruime tijd duren voordat de eerste spade de grond in gaat. De gemeenteraad moet nog instemmen met het vestigen van het voorkeursrecht op de percelen, waarover zij op 10 april aanstaande zullen vergaderen. Gisteren werd het al besproken tijdens een commissievergadering. Die kun je terugluisteren via: https://wdg.li/vtj0qe8.

Het gemeentebestuur richt zich ook op het realiseren van meer betaalbare woningen. Hierbij wordt verwezen naar de woondeals vanuit de Rijksoverheid, waarbij tweederde van de te realiseren woningen in het segment ‘betaalbaar’ valt. Dit omvat sociale huurwoningen (tot € 763 per maand), middenhuurwoningen (tot € 1.000 per maand) en betaalbare koopwoningen (tot € 355.000).

Kaartje

Bekijk het kaartje met percelen waar de gemeente Weert voorkeursrecht op wil toepassen: https://wdg.li/gz0cs7v (PDF)

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
1 reactie