Internationale kunstenaars komen graag naar jarig Zuilen Kabinet

Kunst en Cultuur Reageer 3 min. leestijd

Het Zuilen Kabinet in Weert bestaat 5 jaar en dat werd afgelopen weekend op een bescheiden manier gevierd. De Weerter graffitikunstenaar en initiatiefnemer Geert Loijen nodigde twaalf internationale artiesten uit. Dat resulteerde in evenveel nieuwe kunstwerken op de betonnen zuilen onder de Boshoverbrug.

Ontstaan

Het Zuilen Kabinet ontstond in 2019. Het oog van graffitikunstenaar Geert Loijen viel destijds op de Boshoverbrug: “Ik had het plan om dat te gebruiken als mijn eigen wand. Ik moest altijd naar de Randstad om graffiti te spuiten … Ik had zoiets van: hier kan ik wel wat mee.” Loijen nam contact op met de gemeente Weert. Samen met Angelo Martinus, wethouder Geert Gabriëls en beleidsmedewerker van de gemeente Weert Madelon Mooren maakte hij een plan. Al snel kwamen ze tot de conclusie dat er niet alleen werken van Loijen maar ook van andere graffitikunstenaars te zien moesten zijn. Om een lang verhaal kort te maken: dat resulteerde in Het Zuilen Kabinet dat nu dus haar eerste lustrum viert.

Internationale interesse

Wat Loijen destijds niet kon bevroeden is dat Het Zuilen Kabinet nu, vijf jaar na de start, een begrip is geworden in de graffitiscene. Artiesten uit de hele wereld komen tegenwoordig graag naar Weert om er hun kunstwerk te maken. “Ja dat had ik nooit verwacht. Vroeger als ik zei: komen jullie in Weert spuiten? Dan zeiden ze altijd: wat moet ik in Weert? Nu krijg ik wekelijks aanvragen van over de hele wereld.”

Trots

Loijen is blij met wat hij samen met alle kunstenaars de afgelopen vijf jaar heeft gerealiseerd onder de Boshoverbrug. “Ik ben echt heel trots. Dit is boven verwachting. Dit is echt mijn kindje. Madelon, Geert en Angelo hebben voor de middelen gezorgd zodat ik mijn ding kon doen”, zo besluit hij.

In deze video legt Geert Loijen uit waarom er niet alleen graffitiwerken van hem maar ook van internationaal bekende kunstenaars onder de Boshoverbrug te vinden zijn. Ook zien we hoe afgelopen weekend een aantal nieuwe werken het levenslicht zag.

Bekijk hier de video: https://youtu.be/NnqtqLTkQ7A

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie