Open Urnenveldwandeling met Weerter stadsgidsen

Algemeen Weert Reageer 2 min. leestijd

De Weerter stadsgidsen organiseren op zondag 13 augustus een open ‘Urnenveldwandeling’ op de Boshoverheide. De wandeling staat onder leiding van stadsgids Harrie Mennen en vindt plaats in het grootste urnenveld van Noordwest-Europa, gelegen aan de rand van Weert.

Uniek

Op de Boshoverheide werden tussen 900 en 450 jaar v. Chr. (brons-ijzertijd) duizenden overledenen gecremeerd. Hun as werd in urnen gedaan en begraven in grafheuvels.

Hoe ziet zo’n grafheuvel eruit? Waarom ligt dat urnenveld hier? Met welke rituelen werden de crematie en begraving omgeven? Waar kwamen die vroege bewoners vandaan en waarom verdwenen ze weer? Hoe is dit unieke gebied ontdekt en hoe worden de grafheuvels nu beschermd? Dat zijn allemaal vragen die tijdens de wandeling aan bod komen. 

Maar ook de IJzeren Rijn, een spoorlijn die dwars door het gebied loopt, wordt besproken. En er is aandacht voor de veranderingen in dit dynamische stuiflandschap en de invloed van de zinkfabriek van Dorplein op de natuur.

Volgens de begeleidende stadgids wordt het ‘een wandeling door een prachtig gebied op zoek naar de sporen van onze vroege voorouders’.

Praktische informatie

De wandeling start om 14.00 uur bij parkeerplaats ‘Urnenveld’, nabij de spoorlijn Weert-Hamont. De kosten bedragen € 3,- per persoon (kinderen tot 12 jaar gratis). Er kunnen maximaal 20 wandelaars deelnemen en de wandeling duurt circa anderhalf uur.

Belangstellenden dienen zich vóór vrijdag 11 augustus aan te melden via [email protected]. Ga voor meer informatie naar www.stadsgidsenweert.nl.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie