Strategische zet voorkomt mogelijk miljoenenverlies voor Weert

3 min. leestijd
Archieffoto WdG - Voormalige Van Hornekazerne

Update – Op het terrein van de voormalige Van Hornekazerne in Weert moeten ongeveer 700 woningen komen. Toch wordt er voorlopig geen omgevingsplan vastgesteld. De gemeente heeft laten weten dat dit pas na maart 2026 gebeurt. Dat is geen toeval, maar een strategische keuze.

Afspraken met het Rijk

In 2016 verkocht het Rijksvastgoedbedrijf de Van Hornekazerne aan de gemeente Weert. De verkoopprijs was 7,6 miljoen euro. Het terrein is 17 hectare groot, oftewel 170.000 vierkante meter. Daarmee betaalde de gemeente ongeveer 44,71 euro per vierkante meter.

In de koopovereenkomst stond een belangrijke afspraak. Als de bestemming van het terrein vóór maart 2026 zou veranderen, bijvoorbeeld naar woningbouw, moest een deel van de waardestijging worden terugbetaald aan het Rijk. Dat heet een meerwaardeclausule.

De gemeente verkocht het terrein door aan Stichting Horne Quartier (HQ), die het terrein verder ontwikkelt.

Grote waardestijging bij woningbouw

Zodra de bestemming verandert van militair terrein naar woningbouw, stijgt de grondwaarde flink. Als voorbeeld: in het grondprijsbeleid van Weert voor 2025 staat dat bouwgrond gemiddeld 405 euro per vierkante meter waard is. Dat is bijvoorbeeld het geval in Laarveld fase 4.

Als we deze prijs gebruiken als voorbeeld, dan stijgt de waarde van het terrein van 44,71 naar 405 euro per vierkante meter. Dat is een stijging van 360,29 euro per m². Voor het hele terrein van 170.000 m² komt dat neer op een waardestijging van ruim 61 miljoen euro.

Stel dat het Rijk recht zou hebben op 30% van die winst, dan zou dat neerkomen op een afdracht van meer dan 18 miljoen euro. Door geen omgevingsplan vast te stellen vóór maart 2026, voorkomt de gemeente dat deze afspraak geactiveerd wordt.


Disclaimer: De genoemde bedragen zijn gebaseerd op een voorbeeldberekening. Hiervoor is gebruikgemaakt van het officiële grondprijsbeleid 2025 van de gemeente Weert, en dan specifiek de prijzen voor Laarveld fase 4. Het doel is om een inschatting te geven van de mogelijke waardestijging. De exacte afspraken en percentages in de meerwaardeclausule zijn niet bekend. Er is ook geen rekening gehouden met de bestaande bebouwing. Het voorbeeld dient dus ter illustratie, niet als definitieve financiële weergave. Dit bericht is bedoeld om inzicht te geven in hoe de gemeente Weert strategisch handelt.

Update – Daarnaast is het goed om te weten dat de berekening in dit artikel uitgaat van bouwrijpe grondprijzen. In werkelijkheid moet het terrein eerst nog worden klaargemaakt voor woningbouw. Denk aan sanering van de bodem, aanleg van wegen, riolering en andere voorzieningen. Deze kosten worden meestal betaald door de projectontwikkelaar. Daardoor ligt de echte winst uit de grond lager dan het bedrag in de voorbeeldberekening. Toch blijft de meerwaarde naar verwachting hoog genoeg om te spreken van een besparing van meerdere miljoenen euro’s.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Kleine updates die het grote plaatje laten zien
Deel dit bericht
Geen reacties
Betonlook Uilenweg Ombouw supermarkt Brandgerucht blijkt stookvuur MMC Weert 3 op ESPN? Werkzaamheden Ringbaan-Noord Ansichtkaart bij Du Commerce Presentatie van Hannah Koningsdag kan ook duur uitpakken