Rachel maakt menukaart in braille

Foto’s – Paul Nijenhuis, eigenaar van Brownies & downieS Weert, nam vandaag de eerste braille-menukaart in ontvangst uit handen van Rachel Valkenburg.

Rachel is 24 jaar en is nagenoeg geheel blind en toch wil ze zelfstandig kunnen zijn. Tijdens een bezoek in een restaurant in Ermelo kreeg ze tot haar positieve verbazing de vraag of ze de menukaart in braille wilde hebben. Veel mensen staan niet stil bij de lasten die mensen met een beperking hebben en dit gaf Rachel een heel gastvrij gevoel. Hierna ontstond vrijwel direct haar eigen idee om ook menukaarten te maken in braille.

Met het idee is Rachel en haar moeder in gesprek gegaan met de werkgroep voor mensen met een beperking. De werkgroep met o.a. Platform Gehandicapten Weert (PGW) omarmde dit idee meteen en in samenspraak met Paul Nijenhuis van Brownies & Downies in Weert werd het mogelijk om de eerste kaart in braille te realiseren. PGW had tevens ervoor gezorgd dat de toegankelijkheid werd geoptimaliseerd bij het pand van Brownies & Downies. Dit was een zeer belangrijk punt voor een optimale leer- en werklocatie voor mensen met een beperking te kunnen realiseren.

De bestaande menukaart is eerst ingesproken op een recorder en vanuit daar heeft Rachel op eigen tempo de menu-tekst zelf kunnen verwerken. Op de Montessorischool hebben ze een braille-typemachine en daar heeft Rachel leren typen in braille, dit mocht ze gebruiken voor deze menukaart.

Rachel wil verder met het maken van braille-menukaarten. Om deze wens in vervulling te laten gaan is ze op zoek naar financiële middelen om een eigen braille-typemachine aan te kunnen schaffen. Hiermee kan ze dan volledig zelfstandig aan de slag kan gaan om menukaarten te maken voor horecazaken en wellicht andere projecten. Ook voor andere zaken zou ze dit graag mogelijk maken om lotgenoten het bezoek echt als gast te laten ervaren.

Inmiddels heeft ook René Jeurgens, ondernemer van de horecazaak Denver aan het Bassin, te kennen gegeven geïnteresseerd te zijn in de menukaart van Rachel. Zodra zij de nieuwe menukaart klaarhebben, gaat Rachel daarmee aan de slag.

Afgesproken is dat de menukaart bij Brownies & Downies zal worden onderhouden. Er is al direct contact gelegd met de landelijke organisatie waarbij men kijkt naar de mogelijkheden om de braille-menukaarten bij alle zaken te introduceren. De organisatie is in ieder geval zeer enthousiast over het initiatief.

Mocht je Rachel haar droom mogelijk willen maken om zelf middelen aan te schaffen voor een eigen braille-typemachine, dan kun je contact opnemen middels het volgende mail-adres: [email protected]. Esther van den Bor zal Rachel namens PGW ondersteunen bij het mogelijk maken van haar droom.

[nggallery id=’4725′]