Fout in belastingaanslag

In de belastingaanslag die Weertenaren vorige week hebben ontvangen zijn per abuis twee tarieven verwisseld. Dit betekent dat eigenaren van woningen een te hoge belastingaanslag hebben opgelegd gekregen. Gebruikers van bedrijfspanden hebben een te lage aanslag ontvangen. Dat is gebleken na berichten vanuit de interne organisatie en enkele alerte raadsleden.

Wie een te hoge belastingaanslag heeft gekregen krijgt binnenkort een correctie hierop. Bij een te lage belastingaanslag krijgt men geen correctie. Overigens zijn de bedragen per aanslag relatief gering. De gemeente biedt excuses aan voor de fout en heeft intern extra controlemaatregelen genomen zodat dit niet opnieuw kan gebeuren.

In de “Verordening op de heffing en de invordering van onroerendezaakbelastingen 2017” is door een menselijke fout het tarief voor de eigenaren van een woning omgewisseld met het tarief van de gebruikers van een bedrijfspand. Hierdoor is in de ozb-aanslagen 2017 voor een eigenaar-woning (0,1303 % in plaats van 0,1222 %) een te hoog bedrag opgenomen. Voor een gebruiker van een niet-woning (0,1222 % in plaats van 0,1303 %) is een te laag bedrag vastgesteld.

Eigenaren van woningen

De ozb-aanslag voor eigenaren van woningen is te hoog vastgesteld. Het ozb-tarief wordt gecorrigeerd. Dit betekent dat eigenaren van woningen binnenkort een brief krijgen waarin wordt uitgelegd wat de fout voor hen betekent en hoeveel lager het bedrag is dat ze moeten betalen. Ze hoeven nu nog niets te doen. Het indienen van een bezwaarschrift of contact opnemen met de BsGW of de gemeente Weert is niet nodig. Het termijnbedrag van de automatische incasso wordt naar beneden aangepast. Wie al heeft betaald, krijgt het teveel betaalde terug.

Gebruikers van bedrijfspanden

De ozb-aanslag voor het gebruik van een bedrijfspand is te laag vastgesteld. Het te lage bedrag wordt voor 2017 niet verhoogd. Deze aanslagen worden dus niet gecorrigeerd. De eigenaren van bedrijfspanden hebben de juiste aanslag gekregen.

Financiële gevolgen

De kosten voor deze gecorrigeerde aanslagoplegging aan woningeigenaren worden geraamd op € 17.000,-. Door de lagere opbrengst van de OZB voor bedrijfspanden is er een mindere ozb-opbrengst van € 83.000,-.