André Kuijpers geeft jeugd ruimteles

Foto: In 2013 was Andre Kuipers te gast bij Moonen Packaging in Weert

Astronaut André Kuijpers komt volgende maand naar Weert. In juni zal hij kinderen uit groep 7 en 8 uit de regio Weert een theatercollege geven. Stichting Provisus biedt dit college aan voor de jongeren.

André Kuijpers heeft tot twee keer toe vanuit de ruimte de immense schoonheid van de aarde ervaren en met eigen ogen kunnen waarnemen hoe kwetsbaar onze planeet eigenlijk is. Hij wil (jonge) mensen laten zien dat vernieuwende technieken en maatregelen om het tij te keren echt werken en zij daar zelf veel aan kunnen doen.

Ruimteles

In de speciale ‘ruimteles’ van André Kuipers wordt wetenschap op een leuke manier gebracht. Hij neemt de kinderen mee op reis naar het heelal, best een rare plek. We horen er als mensen helemaal niet thuis, net als onder water. “Maar wetenschap is de reden om toch die ruimte in te gaan”, zegt André Kuipers aan het begin van zijn theatercollege. Hij maakt duidelijk dat techniek en wetenschap iets leuks is door te vertellen over het werk in de ruimte, maar ook dat de aarde mooi en tegelijkertijd kwetsbaar is.

Ruimtevaart als onderdeel van ons leven

André maakt kinderen warm voor ruimtevaart en techniek. Omdat iedereen de ruimtevaart gebruikt. Het is een onderdeel van ons leven. Je gebruikt ruimtevaart met je navigatie in de auto, als je iemand belt in Amerika en als je het weerbericht op tv kijkt. Bovendien wordt ruimtevaart gebruikt voor aardobservatie en kan luchtvervuiling, ontbossing, dijkbewaking en de opwarming van het klimaat worden gezien. Vaak wordt gedacht dat techniek/wetenschap saai is en voor nerds, maar in deze presentatie wordt duidelijk hoe spannend deze wetenschap juist is.

Magische reis

Aan de hand van vele video’s en foto’s neemt André de kinderen mee op een magische reis: de voorbereidingen en trainingen, de lancering, het wonen en werken in de ruimte, het adembenemende uitzicht, de landing en de revalidatie na de missie. Een theatercollege vol humor, verbazing en opmerkelijke feiten.

De Theatercolleges vinden plaats op maandag 19 en dinsdag 20 juni 2017 in het Munttheater. In totaal zijn er twee maal twee voorstellingen. Het Theatercollege vindt plaats onder schooltijd in de ochtend of middag, duurt anderhalf uur en na afloop is er voor de kinderen de mogelijkheid vragen te stellen aan André. De aanmelding verloopt via de scholen.

Over Provisus

Educatiefonds Provisus ondersteunt projecten van/voor (technische) beroepsopleidingen in de regio Weert. Provisus zet zich er voor in dat jongeren in de regio Weert een gedegen beroepsopleiding kunnen volgen en na hun afstuderen behouden blijven voor de regio. Dit Theatercollege met als onderwerpen techniek, innovatie, onderwijs en wetenschap sluit helemaal aan bij deze doelstelling.