Kom in de molen

Uitgaan Weert Reageer 3 min. leestijd

“Kom in de molen”. Dat is dit jaar het uitnodigende motto voor de Nationale Molendag van komend weekeinde. Deze uitnodiging richten de molenvrijwilligers uit het Weerterland dan ook tot iedereen die eens de gelegenheid wil aangrijpen om een windmolen of watermolen te bezichtigen.

Op zaterdag 13 mei en zondag 14 mei staan de poorten van veel windmolens en watermolens uitnodigend open voor bezoekers. Uit de molenkap of aan de vlaggenmast naast de molen wappert de blauwe wimpel als een al van ver goed zichtbaar teken dat de molen geopend is en de molenaars uw bezoek waarderen. “Welkom op onze Molen”, zul je dan ook zeker horen als je de molen binnenwandelt.

Het Weerterland is van oudsher altijd al een molenrijke streek geweest. Maar ook hier zijn de afgelopen 50 tot 75 jaar veel windmolens en watermolens stil komen te staan, vervallen en vaak ook verdwenen. De molens die wel nog ons landschap tekenen worden anno 2017 gekoesterd door talrijke vrijwilligers die zich met veel enthousiasme en overgave voor het behoud van de molens en daarmee van een kostbaar stukje erfgoed inzetten. Je inzetten voor de molens kan als vrijwillige molenaar, als molengids of als molenklussers. Nationale Molendag is dan ook bij uitstek een prima gelegenheid om je eens over het behoud en de bescherming van de molens te laten informeren. Of om je op te geven als molenvrijwilliger.

Tijdens de Nationale Molendag(en) kun je de molens op zaterdag of zondag uitgebreid bezichtigen. Veel molens zijn tussen 10 en 17 uur geopend. Op veel molens worden bovendien uitvoerige rondleidingen verzorgd. De molenaars zullen je graag vertellen over het bedienen van de molens en als er voldoende wind staat, kun je de molenaars volgen bij het draaien en malen van de molen. Wist je trouwens dat het ambacht van molenaar tegenwoordig tot het immaterieel cultureel erfgoed van ons land hoort.

In en rondom Weert zijn ook veel molens op zaterdag of zondag of beide dagen geopend. Op de website www.molens.nl/nationalemolendag kun je opzoeken welke molens één of beide dagen geopend zijn en welke extra activiteiten bij de verschillende molens op het programma staan. Op de website www.molensinweert.nl kun’je een fietsroute langs een aantal molens in het Weerterland ophalen.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie