(Foto’s) Meer street-art in het straatbeeld van Weert? Na de eerste stappen onder de Boshoverbrug en de Hushoverbrug zijn de meeste mensen het er wel over eens: Street-Art is kunst en verdient een plek in een gemeente als Weert.

Afgelopen week is gestart met de volgende stap: Het Transformersproject. Kunstenaar Gart Smits is, samen met zijn collega en leermeester James Jetlag (Martin Plag), in Weert gestart met het project Transformers. De naam zegt het al, tranformatorhuisjes worden getransformeerd tot kunst. Dit eerste deel van het project is tot stand gekomen in samenwerking met Enexis en wordt gefinancierd door de gemeente Weert.

Thema’s

26 en 27 oktober vond de eerste transformatie plaats op het stroomhuisje aan de Schepenlaan (bij de stadsbrug). Het thema van de beschildering is de bevrijding van Weert, een paar meter verderop staat namelijk het bevrijdingsmonument. Op 30, 31 oktober en 1 november vindt de tweede transformative plaats op het stroomhuisje aan de Suffolkweg (bij de Boshoverbrug). Het thema van dit kunstwerk is heel toepasselijk “Energie”.

Gart Smits

Gart Smits favoriete attribuut is al sinds 1994 de spuitbus. Daarmee kun je als street-art artiest fantastische kunstwerken maken. Gart is zeer gedreven en met zijn passie en liefde voor graffiti en street art heeft hij al menig project gerealiseerd. Gart tovert met zijn spuitbus grauwe muren en objecten om tot echte kunst. Kom dus vooral een kijkje nemen om deze meesters aan het werk te zien op bovengenoemde data tussen 9.00 en 17.00 uur. Dit project wordt ondersteund door de gemeente Weert, Enexis, Punt Welzijn, Gart Smits en James Jetlag.

18 REACTIES

 1. Ik heb ongeveer voor mijn deur een transformatorhuisje staan. Mag ik die weer gewoon groen spuiten als een “straatartiest” zo’n bont ding voor mijn hus wil maken? En hoe is er bepaald dat de meeste mensen dit kunst is? Enquette onder de ambtenaren en bestuurders? Vraag de mensen eens of ze zo iets voor hun huis willen hebben staan.

 2. Nee, dat mag je niet, het is immers jouw eigendom niet dus daar blijf je vanaf. De eigenaren hebben iemand opdracht gegeven om dit betonnen ding op deze manier te verfraaïen. Veel mensen zullen dat een verbetering vinden. Jij niet. Dat kan. Maar daar is niets aan te doen, het is niet van jou. Ik vind ook niet alles in mijn omgeving even mooi en als het niet van mij is dan is dat jammer maar helaas. Of iets kunst is of niet is wel vaker een onderwerp waarover de meningen verdeeld zijn. Sowieso heb je met kunst ook altijd dat een deel van de bevolking er niet van houdt. Als je objectief kijkt moet je wel vaststellen dat het bovenmatig goed gedaan is oftewel de meeste mensen zouden het niet zo goed, mooi kunnen. Daarnaast is er mooi thematisch gewerkt hier. Of je het mooi vindt, dát is voor iedereen anders. Ik denk dat de meeste mensen het veel mooier zullen vinden dan het grauwe trieste ding zonder verf. Ik vind het in ieder geval een mooi initiatief. En jouw oplossing: de mensen vragen die het voor de deur hebben… wat doe je dan met verschillende meningen? En mensen met een wansmaak of mensen die foute beelden op die huisjes willen hebben? We hebben de raadsleden gekozen om beslissingen te nemen. Klaar.

 3. Smaken verschillen, klopt. Technisch goed uitgevoerd zou goed kunnen, kan ik niet over oordelen. Maar kunst heeft zijn plaats zoals musea, galerien of prive collecties, uitgezonderd herdenkingswerken. Wat hier gebeurd is iedereen dwingen om naar dit soort “kunst” te kijken of je dat wilt of niet. En tot er wat ambtenaren / bestuurderd dachten dat ze op deze manier hun naam ergens aan konden verbinden was dit gewoon verboden.

 4. Ik denk dat je het begrip kunst los moet laten, overigens vind je op veel meer openbare plaatsen kunst, denk aan beelden en fonteinen. Stel ik heb een buurman die een foeilelijk huis neer zet. Mag dat? In principe wel als hij binnen de regels blijft en geen gedoe heeft met welstandscommissie. Ik kan dan wel balen want ik moet er dagelijks tegenaan kijken maar helaas, dan moet ik maar in the middle of nowhere gaan wonen, het is eigendom van mijn buurman.

  Dit transformatorhuisje is vermoedelijk eigendom van een energiemaatschappij. Als ik het artikel lees wellicht Enexis. En dan mag in principe Enexis bepalen wat ze met dat transformatorhuisje doen, niet de mensen die er op uit kijken, of de mensen die er langs fietsen, of de mensen die er hun hond dagelijks uit laten of jij.

  En wanneer jij met een bus groene verf dat huisje over gaat schilderen omdat je graag op groen uitkijkt, dan denk ik dat je een groot probleem gaat krijgen. Je wil toch ook niet dat ik met een bus roze verf jouw huis over schilder omdat jouw huis mij niet aan staat?

  En waarom je nou weer aan moet komen met ambtenaren die hun naam ergens aan willen verbinden…??? Dat lijkt me meer iets over jou zeggen… Heb jij wellicht die wens zelf?

  Mij lijkt dat er regelmatig een opmerking is gekomen dat men die grauwe transformatorhuisjes zo lelijk vindt en dat men nu een poging doet om het wat meer kleur te geven. Gewoon een samenwerking van gemeente, energiemaatschappij(eigenaar), Punt Welzijn en een artiest. Volgens mij zijn er ergere zaken om je druk over te maken.

 5. Als het om dat foeilelijk huis gaat is er in ieder geval nog een bezwaar procedure. En voor wat betreft die naam verbinden: Als iemand graffiti ergens spuit, hoe mooi het technisch ook is, mag dat niet. Waarom mag het in deze gevallen dan wel? En er zijn zeker ergere zaken om je druk over te maken maar dat neemt niet weg dat ik tegen dit soort “kunstuitingen” ben. Gelukkig mag ik dat in Nederland kenbaar maken, net zoals voorstanders dat ook kenbaar mogen maken.

 6. Ja zeker mag je dat kenbaar maken, moet je ook echt absoluut doen. Maar in dit geval is het geen kwestie van ergens graffity op spuiten maar een eigenaar die een artiest opdracht geeft om zijn eigendom te versieren. Dat is het grote verschil, het feit dat dit gaat om eigendom en niet om een publiek eigendom.

Comments are closed.