Deze winter rijdt ’s nachts een speciale auto rond die warmtebeelden maakt van de voorgevels van woningen. Het gaat hierbij om de wijken Biest, Groenewoud en Leuken.

Door van de woningen warmtebeelden te maken, kun je een goed beeld krijgen of er warmteverlies is door slechte isolatie. Je kan vervolgens maatregelen nemen om warmteverlies te voorkomen. Dat levert meer wooncomfort op en je bespaart op de energiekosten.

Vorige winter werden er ook ongeveer 1200 warmtebeelden gemaakt, in de dorpen Altweerterheide en Stramproy en in de wijken Moesel en Keent. Het maken van de warmtebeelden hoort bij het project See2Do, een Europees interregionaal project waar Nederlandse en Belgische gemeenten aan mee doen. Bij de gemeente Weert is het onderdeel van een groter project ‘Warm Wonen in Weert’, dat de gemeente samen met energiecoöperatie WeertEnergie uitvoert.

Toelichting warmtebeelden

Als de warmtebeelden klaar zijn, dan organiseert WeertEnergie wijkbijeenkomsten. Daarin krijg je uitleg over de gemaakte warmtebeelden. Is er bij jouw woning sprake van warmteverlies? Dan kun je WeertEnergie vragen een energiescan van jouw woning te maken, om te achterhalen waarom er warmteverlies is. Ook kun je samen met een professionele energiecoach een Persoonlijk Energie Plan maken met maatregelen om warmteverlies te voorkomen.

Woning liever niet in beeld?

De warmtebeelden worden alleen gebruikt voor jouzelf. Wil je niet dat er van jouw woning warmtebeelden gemaakt worden? Geef dit dan door aan projectleider Peter Gloudi via [email protected] Kijk voor meer informatie op www.weertenergie.nl.

21 REACTIES

 1. Dat is maar de vraag, of dat wettelijk gezien toegestaan is (ongevraagd bewijs verzamelen).
  De politie zal vast belangstelling hebben in de beelden, dat weer wel.

 2. Lijkt mij niet mogen… dat jouw eigendom zomaar ongevraagd gescreend wordt door een niet-justitiële instelling. Ze zeggen wel dat de warmtebeelden alleen voor jouzelf gebruikt worden, maar ik zie geen enkele reden om dat te geloven.

 3. tsja, ook een manier om opdrachten binnen te halen en dan dit in samenwerking met de gemeente?? dus als mijn woning warmteverlies heeft dan wordt er een energiescan gemaakt in mijn opdracht natuurlijk en uiteraard een factuur.
  En nou moet ik op voorhand aangeven als ik dat niet wil?? De omgekeerde wereld natuurlijk. Volgens mij moet ik en de overige eigenaren benaderd worden of ik zo’n scan wil!

 4. Goh, dat was vorig jaar ook. Vervolgens niks meer van gehoord, jammer.
  alles wat vanaf de openbare weg te scannen is, is legaal. Schei toch uit over die stomme plantjes kwekers die nog steeds met natrium lampen kweken. Je zult ze maar als buren hebben. Met natrium kweken is zo van het vorig millennium. Cree cxb3070 in elk gewenst spectrum leverbaar.

 5. Je hebt in elk geval de keuze om wel dan niet mee te doen. Mag je juridisch bezien een foto van andermans huis maken? Mag Google mijn huis (zonder aanvraag) in kaart brengen?

  Ps. Wel handig om te weten waar warmteverlies in je huis optreed, maar dat is mijn mening.

 6. Google Street View mag dat, maar jij hebt het recht omdat op verzoek te blinderen. Eigenlijk hetzelfde principe als de warmtescan, het gebeurt vanaf de openbare weg. Het blauwe korps doet dit vanuit de lucht, de groene kaart van NL.

 7. Hoe het bij huurwoningen ligt weet ik niet maar ik denk toch dat een eigenaar van een woning vooraf persoonlijk dient te worden geinformeerd met daarbij de wijze van handelen als je het niet wilt.

 8. En wat we weten is nog maar het topje van de ijsberg. Zolang ik niets te verbergen heb mogen ze zelfs mijn pincode hebben…Uhhh, weten ze al 🙂

 9. Niets te verbergen… dat is zo’n beetje het meest slappe, domme, naieve commentaar dat je kunt geven. Big Brother wrijft zich in de handen!

 10. Vergeef mij dat ik een dom, slap en naïef denkvermogen heb. Ik maak het mijzelf op bepaalde punten niet onnodig moeilijk en leef daardoor wat relaxter :-).

  Mij hoef je in elk geval niet te overtuigen beste Rick.

 11. Ik begrijp wat je bedoelt en kan daar zeker in meegaan Rick. De relaxte kikker spreekt mij natuurlijk wel het meest aan :-]]]

  Ik heb niet gezegd dat jij jouw leven onnodig moeilijk maakt…
  is mijn ding en ik ben mij al heel wat jaren bewust van welke “Big
  Brother” dan ook. Blijf ook scherp, maar weet ook dat ik daar helaas maar
  tot op een bepaalde hoogte invloed op kan hebben.

  Jij hanteert vaak de “scherp potlood”, niets mis mee en mag natuurlijk. Kan ik absoluut goed hebben! Kan mij wel voorstellen dat andere mensen zich vaak een beetje te kijk/voor dom voelen gezet. Ik weet niet hoe het in woord gaat maar in schrift heb jij vermogens!

  Tot slot een voorbeeld.

  Ik ken een persoon die echt klaar was met de “Big Brother” en dus ook daadwerkelijk actie heeft ondernomen. Komt er in het kort op neer dat deze persoon op zijn ID, ziektekostenverzekering en wellicht nog een noodzakelijke inschrijving na nergens geregistreerd staat…Zover ik weet altijd alles in cash betalen/uitbetalen. Is een manier maar je zal er een geheel andere levensstijl op na moeten gaan houden. Maargoed…deze persoon doet in elk geval zijn/haar idealen alle eer aan…

 12. Tsja… het zou inderdaad voor mijzelf véél handiger zijn als ik wat minder scherp (of hardnekkig) was op bepaalde vlakken. Dat heb je goed ingeschat ? Maar ik kan daar moeilijk aan ontkomen en trouwens….. een beetje vuur is ook helemaal niet verkeerd. Ik heb het graag warm. Maar zonder te koken dan hè ?

Comments are closed.