Januaristorm kost Weert € 400.000,-

Plaats een reactie

Een zeer zware westerstorm trok op 18 januari over Nederland. Ook in de gemeente Weert heeft deze storm veel schade en overlast veroorzaakt. Inmiddels is bekend welke schade er aangericht is en welke financiële consequenties dit heeft. De totale schade is ca. € 400.000,-.

Schade aan bomen

In het openbare gebied van de gemeente Weert zijn door de storm 270 bomen gesneuveld. Het uitgangspunt is dat deze bomen vervangen worden door nieuwe aanplant.

De schade aan trottoirs is zo snel mogelijk verholpen, zodat er een veilige passage weer mogelijk is. De kosten voor het weghalen van de omgevallen en geknapte bomen, inclusief herplant en herbestrating bedragen € 295.000,-.

Schade aan technische installaties

Door de storm is er ook schade ontstaan aan technische installaties, zoals verkeerslichten en lantaarnpalen. Met name de verkeerslichten bij de Ringbaan-Noord zijn zwaar getroffen. Tijdens en direct na de storm is er aan gewerkt om de situatie weer veilig te stellen.

Met de inzet van verkeersregelaars en tijdelijke maatregelen is er voor gezorgd dat de wegen weer veilig gebruikt konden worden. De kosten voor tijdelijk en definitief herstel van de technische installaties bedragen in totaal € 17.000,-.

Schade aan vastgoed

Op het sportpark St. Theunis is schade ontstaan aan de atletiekbaan. Zo is de installatie voor het polsstokhoogspringen omver gewaaid en beschadigd geraakt. De kosten voor herstel van de schade aan de atletiekbaan bedragen € 39.000,-.

Daarnaast liepen verschillende gebouwen die in eigendom zijn van de gemeente Weert schade op door de storm: Zwembad de IJzeren Man, Sporthal Op den Das, Natuur- en Milieucentrum, appartementen Hegstraat en Hogesteenweg, de Philips van Horneschool, het Munttheater en het Stadhuis. De totale kosten van de schade aan gebouwen wordt geraamd op € 50.000,-.

Inzet personeel

Tijdens en na de storm heeft er grootschalige inzet plaats gevonden van personeel. Het gaat dan om zowel gemeentelijk personeel als personeel van aannemers. Deze laatste zijn door de gemeente ingeschakeld om omgevallen boomstammen klein te maken en te verwijderen. Ook werden er verkeersregelaars ingezet om het verkeer in goede banen te leiden. De kosten van het ingezette personeel zijn opgenomen in de hierboven genoemde bedragen.

Financiële consequenties

De gemeente Weert is verzekerd tegen stormschade. In overleg met de verzekeringsmaatschappijen wordt vastgesteld welk deel van de schade gedekt wordt. Het deel van de schade dat niet gedekt is, komt voor rekening van de gemeente Weert.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie