Gemeente Weert gaat zout strooien

De strooiwagens van de gemeente Weert rukken vanaf donderdag 26 juli 2018 uit om zout te strooien op een aantal wegen. Door de aanhoudende hitte kan het asfalt namelijk beschadigd raken. Strooizout beschermt het asfalt.

Door de hitte wordt het asfalt zachter, waardoor zogenaamde ‘zweetplekken’ op het asfalt ontstaan. Het asfalt raakt hierdoor beschadigd, maar het rubber van de autobanden ook. Ook komt het asfalt op die manier op allerlei andere plaatsen terecht. Dat kan gevaarlijk zijn en schade veroorzaken.

Waarom helpt zout?

“Het strooizout zorgt ervoor dat het asfalt minder snel smelt en plakkerig wordt. Het zout neemt tevens vocht op uit de hete lucht, waardoor de omgeving afkoelt. Op die manier wordt het asfalt afgekoeld”, aldus de gemeente Weert.

Alleen kwetsbare wegen gestrooid

Niet alle wegen in de gemeente worden gestrooid. Het gaat voornamelijk om wegen die net een nieuwe asfaltlaag hebben gekregen en wegen waar veel zwaar verkeer over rijdt. Die wegen hebben namelijk de grootste kans om beschadigd te worden. Het gaat vooralsnog om de Eindhovenseweg, Ringbaan Noord, Neelenweg en Kraanweg. De gemeente Weert controleert in de hele gemeente de toestand van asfalt en neemt zo nodig maatregelen om het asfalt te beschermen.