Inzet grondwaterput bij branden

Update – De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) en Waterschap Limburg hebben LLTB-leden die de beschikking hebben over een grondwaterput opgeroepen de putten ter beschikking te stellen in geval van calamiteiten, zoals een natuurbrand. Boeren en tuinders maken gebruik van grondwaterputten om hun gewassen te beregenen.

“We moeten er samen alles aan doen om eventuele schade aan onze natuur en het buitengebied te voorkomen en te bepreken”, zegt LLTB-bestuurslid Jan Veltmans. “Boeren en tuinders zijn zich heel bewust van hun rol in de samenleving.”

De grondwaterputten zijn geregistreerd bij Waterschap Limburg. Alle LLTB-leden hebben vandaag een e-mail ontvangen van de LLTB en Waterschap Limburg. “We hebben de leden die gebruik maken van een grondwaterput verzocht op korte termijn te reageren of de brandweer gebruik mag maken van hun waterput in geval van een natuurbrand”, aldus Har Frenken, bestuurslid bij Waterschap Limburg.

De LLTB en Waterschap Limburg verzamelen en analyseren alle gegevens en treden zo snel mogelijk in overleg met relevante instanties.

Update: ook niet-leden

Gisteren riep de LLTB haar leden op grondwaterputten ter beschikking te stellen in geval van calamiteiten, zoals berm- en natuurbranden. “De eerste reacties van leden zijn heel positief”, zegt LLTB-bestuurslid Jan Veltmans. “Om hoeveel putten het tot nu toe gaat, is nog niet te zeggen. De meeste leden stellen al hun waterputten ter beschikking. Het waterschap zal nog uitzoeken om hoeveel en welke putten het gaat.” De LLTB roept nu ook niet-leden op zich bij de LLTB te melden.

“Het moet een collectief gebaar van de hele sector zijn en ook niet-leden zijn van harte welkom om te helpen”, aldus Veltmans. “De aanmeldoptie voor niet-leden is vanochtend ingebouwd op het invulformulier op de website van de LLTB.” De LLTB hoopt in loop van de volgende week de eerste gegevens met Waterschap Limburg te bespreken en te analyseren. Veltmans: “We willen de informatie zo snel mogelijk gereed hebben, zodat de brandweer er gebruik van kan maken.”