(Foto’s) Burgemeester Heijmans van Weert ging zaterdag in Den Haag de strijd aan met 11 andere Nederlandse burgemeesters tijdens de eerste nationale burgemeestersbattle.

Heijmans was door de Gouverneur van Limburg voorgedragen om een les democratisch burgerschap te geven tijdens ‘PrinsjesBurger’ in Theater Diligentia. Daar lieten 12 burgemeester, van elke provincie één, zien hoe in hun stad burgerkracht is toegepast.

De lessen van de burgemeesters duurden vijf minuten en waren gericht op het MBO-onderwijs. Een aantal MBO-studenten en inwoners uit Weert ging mee naar Den Haag om Heijmans te ondersteunen. Onder leiding van politiek verslaggever Frits Wester vertelde de burgemeester over hoe de groep vrijwilligers zich ontfermde over het Syrische gezin dat 1,5 jaar zat ondergedoken in Weert.

Destijds was er veel kritiek op de aanpak van de burgemeester, maar vandaag waren er lovende woorden te horen vanuit Den Haag. De burgemeester greep naast de eerste prijs, maar oogstte bewondering bij de jury over zijn aanpak van oorlogsvraagstukken als burgemeester in vredestijd. Daarbij kreeg de burgervader een staande ovatie van het publiek in de zaal.

Bekijk een sfeerimpressie.

Bekijk PrinsjesBurger terug via Youtube

https://youtu.be/Bzl63q0veD4 (speech Heijmans vanaf 50:30)