De dodendraad leeft

Budel / Hamont-Achel – (Foto’s) Vandaag zijn schoolkinderen van 8 basisscholen uit Cranendonck en 10 scholen uit Hamont-Achel begonnen met het planten van witte krokussen langs het traject van de Dodendraad, gelegen in Natuurgrenspark De Groote Heide. Dit in het kader van het project ‘De Dodendraad Leeft’, waarmee stichting Verhalis de doden die aan deze elektrische grensversperring zijn gevallen op een respectvolle manier wenst te eren.

Dit najaar wordt er in 25 gemeenten langs de grens, een lint van witte krokussen geplant. Ook gemeente Cranendonck doet mee. Dit najaar is het namelijk 100 jaar geleden dat de zogenaamde Dodendraad werd afgebroken. Deze dodendraad was een elektrische grensversperring die door de Duitsers in tijden van de eerste wereldoorlog is neergezet. De versperring was 350 kilometer lang en er stond 2000 volt op. Langs de hele Nederlands-Belgische grens vielen bij de draad zo’n 1000 doden.

Om de doden te herdenken en om dit belangrijke verhaal uit de grensregio levend te houden, planten duizenden vrijwilligers, waaronder de leerlingen, dit najaar witte krokussen langs het voormalige traject van de Dodendraad. Dinsdag werd in Hamont-Achel, net over de grens bij Budel, het officiële startsein gegeven. Dit gebeurde in het bijzijn van burgemeesters Henri de Wijkerslooth (Cranendonck), Theo Schuurmans (Hamont-Achel) en schepen / wethouder van Erfgoed en Monumenten Guy Joosten.

Historie

De Draad werd door de Duitse bezetter neergezet op te voorkomen dat vrijwilligers zich aansloten bij het Belgische leger. Ook probeerde men zo spionnen en smokkelaars tegen te houden. In het neutrale Nederland was immers veel meer voedsel en andere goederen te verkrijgen.

Samenwerking

Vrijwilligers en basisscholen helpen mee om het lint van bloemen aan te leggen. Belgische en Nederlandse buurgemeenten werken hierin samen. De witte krokussen lijken qua vorm op de witte isolatoren van de elektrische draad.

Meer informatie: www.facebook.com/dodendraad.