Gemeenten starten met Jeugdontbijt

Medewerkers van Kansrijk in de Wijk staan al vroeg in de ochtend een stapel dozen in hun busje te laden. Al deze dozen zijn gevuld met ontbijten die zij die ochtend rond gaan brengen bij kinderen van gezinnen waar ontbijten niet vanzelfsprekend is. Vandaag, vrijdag 5 oktober, start namelijk het Jeugdontbijt in Weert en Nederweert. Een project met als doel dat ieder kind in Nederland dagelijks gezond ontbijt. Dit past in het armoedebeleid waar de gemeenten dit jaar mee gestart zijn.

Via leerkrachten van de basisscholen, die weten welke kinderen wel of niet ontbijten, worden de aanmeldingen voor het Jeugdontbijt geregeld. De gemeenten Weert en Nederweert starten hier nu mee. Daarmee zijn er 20 gemeenten in Nederland die jeugdontbijten verzorgen.

Thuis ontbijten

Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Ontbijten bevordert prestaties en concentratie gedurende de dag. Het overslaan van ontbijt heeft juist een negatief effect op prestaties en wordt daarom gezien als een slechte gewoonte. Helaas heeft niet ieder kind de mogelijkheid te ontbijten. Daar willen beide gemeenten verandering in brengen met het Jeugdontbijt. Het Jeugdontbijt ondersteunt ouders om een dagelijks ontbijt voor hun kind(eren) te verzorgen. Zo kunnen kinderen in huiselijke sfeer hun maag vullen en de dag goed beginnen.

Het Nationaal Jeugd Ontbijt

Het Nationaal Jeugd Ontbijt heeft als doel dat ieder kind in Nederland dagelijks gezond ontbijt. Die ontbijten zijn er voor kinderen waarvan de ouders een dagelijks ontbijt niet kunnen betalen of door andere omstandigheden niet georganiseerd krijgen. Ouders ontvangen wekelijks een box thuis met 7 voedzame ontbijten, 365 ontbijten in totaal. Zelfs in het weekend en schoolvakanties dus.

Kansrijk in de wijk

De ontbijten worden 1 keer per week bezorgd door ‘Kansrijk in de wijk’. Dit is een re-integratieproject van Werk.Kom waar mensen die werkzoekend zijn de kans krijgen om te werken en werkzaamheden uit te voeren in de openbare ruimte. Zij verrichten hiervoor activiteiten die een bijdrage leveren aan de (participatie)maatschappij en waarmee de leefbaarheid in de wijken wordt verbeterd.

Kansrijk in de Wijk is een project waarin gemeenten Nederweert en Weert samenwerken met De Risse, Prio Verve, Werk.Kom, Wonen Limburg, Woningstichting Sint Joseph en Woningvereniging Nederweert.

Aanvalsplannen Armoede

Om deze ontbijten te verstrekken aan kinderen die dat nodig hebben, stellen de gemeenten geld beschikbaar. In Weert en Nederweert komt dat vanuit de Aanvalsplannen Armoede. Wethouder Martijn van den Heuvel van Weert: “We vinden het belangrijk dat ieder kind mee kan doen. Dat begint met een ontbijt. Geweldig dat we op deze manier kinderen een goede start van de dag kunnen geven in samenwerking met Kansrijk in de Wijk en het onderwijs.” Wethouder Henk Cuijpers van Nederweert vult aan: “Een goed ontbijt zorgt ervoor dat kinderen zich beter kunnen concentreren in de klas en leidt tot betere schoolprestaties. Belangrijk, want alle kinderen verdienen dezelfde kansen.”

Naast het jeugdontbijt starten binnenkort ook op diverse scholen in Weert programma’s om armoede bespreekbaar te maken.