Directiewisseling bij Rabobank

Foto: v.l.n.r.: Rob Knoops, Marja Blankman en Hans de Kinderen

“Een keuze die ik met mijn hart heb gemaakt.” Zo noemt Rob Knoops zijn besluit om per 1 februari, ruim een jaar na zijn aantreden, afscheid te nemen als directievoorzitter van Rabobank Weerterland en Cranendonck. Directeur Bedrijven Hans de Kinderen volgt hem op. En vormt dan samen met de huidige directeur Particulieren & Private Banking, Marja Blankman, de directie.

De bancaire sector verandert en de Rabobank verandert en krimpt mee. Ook binnen de directie. “Dit heeft mij uitgedaagd om na te denken over mijn toekomst. Daarbij heb ik mijn persoonlijke ambities richting ondernemerschap laten meewegen.” Rob beseft goed dat zijn snelle vertrek vraagtekens oproept. “Die zou ik waarschijnlijk zelf ook hebben, als het iemand anders betrof”.

“Begrijpelijkerwijs was de Raad van Commissarissen verrast door mijn besluit. Het voelde bij mezelf ook heel dubbel, omdat ik zoveel aan de Rabobank te danken heb en bovendien nog maar zo kort in Weerterland en Cranendonck bezig ben. Maar mijn gevoel geeft aan dat nu het moment is om te kiezen voor iets nieuws. Wat de toekomst me gaat brengen is nog niet helemaal helder, al lijkt het woord ‘ondernemen’ daar wel een prominente plek in te krijgen. Ik kijk terug op een warme en plezierige samenwerking met klanten, ledenraad, Raad van Commissarissen, mede-directieleden en collega’s. Onze bank staat er goed voor en ik ben ervan overtuigd dat mijn opvolger Hans de Kinderen het uitstekend zal doen. En ook al neem ik afscheid, ik blijf de bank met veel belangstelling volgen.”

Hans de Kinderen nieuwe directievoorzitter

Voorzitter Raad van Commissarissen Noud Bex: “We vinden het bijzonder jammer dat Rob onze bank gaat verlaten, maar we respecteren zijn keuze. We bedanken hem voor zijn inzet en wensen hem alle goeds voor de toekomst. We zijn ervan overtuigd dat we met de benoeming van Hans de Kinderen tot directievoorzitter van Rabobank Weerterland en Cranendonck, de juiste persoon op de juiste plek krijgen. Hans maakt al sinds 2010 deel uit van onze directie, eerst als directeur Particulieren & Private Banking en sinds 2014 als directeur Bedrijven. Hans heeft veel kennis en ervaring, een coöperatief Rabohart en verstaat de kunst van het verbinden van mensen en initiatieven.”

Tweehoofdige directie

Noud Bex: “We gaan over van een driehoofdige naar een tweehoofdige directie. Dit voornemen past bij de nieuwe coöperatieve strategie van Rabobank. Die koerswijziging is nodig omdat de wereld om de bank heen in steeds rapper tempo verandert. Mensen regelen hun bankzaken tegenwoordig hoofdzakelijk via internet. Daarnaast zijn het wettelijke toezicht en de regelgeving dermate complex geworden dat de Rabobank enkele zaken meer centraal gaat regelen en bepaalde specialismen regionaal gaat bundelen. Tegelijkertijd blijven de lokale Rabobanken gewoon bestaan. Midden in de samenleving, waar de coöperatie ruim honderd jaar geleden ook ontstond, om klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn en verder te helpen met het realiseren van hun ambities. En dat geldt ook voor de 65.000 particuliere en zakelijke klanten van Rabobank Weerterland en Cranendonck.”