Archieffoto WdG - binnenstad Weert

De Weerter VVD organiseert op maandag 19 november een thema-avond over de binnenstad. Locatie is het nieuwe RICK-gebouw; de zaal is open vanaf 19.00 uur. De bijeenkomst is bedoeld voor bewoners en ondernemers van het centrum en geïnteresseerden die de binnenstad een warm hart toedragen.
 
De combinatie van cultuur, historie, aangevuld met terrasjes en winkels, zorgt voor een hoge belevingswaarde van de binnenstad van Weert. In de nota “Visie op het Stadshart” zijn plannen opgesteld om de binnenstad aantrekkelijk te houden voor inwoners, ondernemers en bezoekers.

Wethouder Wendy van Eijk gaat je bijpraten over de ambities van het stadsbestuur, over de zaken die gerealiseerd zijn en wat er op stapel staat. Hierbij valt te denken aan het aanlichten van de Martinuskerk, de vergroening van de binnenstad en de gestarte verbouwing van De Munt. Maar ook toekomstige plannen komen aan bod. Wat te doen met de Singels: moeten er waterbekkens of grachtjes komen en willen we éénrichtingsverkeer? En hoe sluit de Oelemarkt aan op het in ontwikkeling zijnde Kasteelpark.
 
De Weerter VVD wil belangstellenden bijpraten over de stand van zaken maar wil ook feedback en verschillende zienswijzen horen. Je bent van harte welkom.
 

Praktische informatie

Locatie: RICK, Wilhelminasingel 12, 6001 GT Weert (Ingang via Rafaelpad)
Inloop vanaf 19.00 uur, programma start om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur.
Toegang is gratis inclusief koffie.

10 REACTIES

 1. Als je meent VVD te moeten stemmen heb je het liegen en bedriegen van de Rutte van de laatste jaren kennelijk gemist. Als je Nederland en haar cultuur voor de waarachtige Nederlanders wilt behouden neem je voor goed afscheid van de VVD.

 2. Winkels, winkels en nog eens winkels in de Stationsplein, Stationstraat, Langstraat, Hoogstraat, deMunt, de Nieuwe Markt. Maak het aantrekkelijk voor ondernemers en publiek. De overige aankleding komt dan daarna wel.

 3. Er zijn teveel vierkante meters winkeloppervlak in Weert. Weert heeft ongeveer evenveel vierkante meters als Helmond, terwijl daar geen 50.000 maar 90.000 mensen wonen. Ongeveer 20% van het huidige winkeloppervlak zou anders benut moeten worden. de gemeente zet er wat mij betreft daarom terecht op in om ‘aanloopstraten’ – het mooiste voorbeeld zou wat mij betreft de noordelijke helft van de Beekstraat zijn- van winkelruimte naar woonruimte om te willen vormen. De Binnenstad is na Laarveld de snelst groeiende woonwijk van Weert in inwoneraantal. Er is behoefte aan woonruimte in de stad.

  Ontwikkelingen om kantoor- of winkelruimte om te bouwen naar woonruimte zoals het oude UWV-gebouw aan de Emmasingel, de oude Boerenleenbank aan het Collegeplein, woonstudio’s boven ijzerhandel Gruijthuijsen, de voormalige Smeetdrukkerij in de Stationsstraat en de bovenverdieping van de Munt waar het RICK en de Roos gevestigd waren verdienen nog veel meer navolging!

  De BOB (Bewoners Organisatie Binnenstad) heeft recent nog gepleit voor een taskforce winkelleegstand en de mogelijkheid om pandeigenaren op een bepaalde wijze op de vingers te tikken als een pand leeg staat. Ik zie dat wel zitten. Wat de taskforce precies voor instrumenten kan krijgen om iets te doen -de gemeente is meestal of eigenlijk nooit pandeigenaar- weet ik niet maar leegstand bestraffen is mogelijk.

  Het kan in ieder geval niet middels een ‘leegstandbelasting’ die door sommigen wel eens voorgesteld wordt, want de wet laat dit simpelweg niet toe. Gelukkig kan de overheid en dus ook de gemeente niet zomaar naar willekeur nieuwe wetten verzinnen. Er bestaat wel een leegstandswet. En die biedt mogelijkheden. De overheid en dus de gemeente kan een boete opleggen aan pandeigenaren die bewust naar leegstand streven, bijvoorbeeld omwille van vastgoedspeculatie. De gemeente Amsterdam gebruikt deze wet al om leegstand aan te pakken.

  Tot slot denk ik ook wel eens dat het probleem gevoelsmatig groter wordt gemaakt dan het daadwerkelijk economisch is. Leegstaande panden zien er gewoon niet uit, het geeft een treurige uitstraling, kan tot verpaupering leiden en zelfs een onveilig gevoel in de hand werken. Maar als we naar de cijfers kijken wordt in de BV Weert nog geen vijf procent van het geld in de detailhandel verdient. Dat is dus Binnenstad én alle andere winkels in de gemeente. Weert is een MKB-stad en geen detailhandel stad zoals Roermond. De vele mooi kleine en middelgrote bedrijven zijn de echte motor van de Weerter economie, zonder daarbij de winkeliers te kort te doen uiteraard.

  De duizenden banen die in de afgelopen vijftien jaar bij de grote industrie verloren zijn gegaan, Klökner, Philips, Nedschroef, Roto Smeets, ze zijn bijna allemaal opgevangen door het MKB. Dat is knap, en dat verdient ook wel eens een pluim!

 4. We verkeren in een top-economie, mensen willen en kunnen geld uitgeven en dat overal, behalve in Weert. Inderdaad winkelruimte genoeg, vooral lege, en er komt niet alleen nog steeds nieuwe bij ,ook weer lege, maar ook bestaande omdat veel middenstand het al gauw voor gezien houdt inWeert. Hier moet een belangrijke reden voor zijn wat onderzoek nodig heeft om Weert aantrekkelijk te maken. Achteruit-denken door dan maar alles voor woningen geschikt te maken is het probleem van toenemende leegstand uit de weg gaan en teruggaan naar dorpsnivo-denken. Maar dat laatste is waarschijnlijk wat Weert typeert.

Comments are closed.