Beeld boer Krelis geschonken

Algemeen Weert Reageer 2 min. leestijd

Door een particulier initiatief is de gemeente Weert een kunstwerk in de vorm van een bronzen beeld rijker. Het beeld geeft een scène uit de Rogstaekers-operette weer, namelijk het moment dat boer Krelis de Rog vindt.

Het kunstwerk

Het standbeeld is in brons gegoten. De hoogte is ca. 85 cm. De kunstenaar is Willem Janssen. Het beeld wordt, in overleg met de initiatiefnemer Frans Adriaens, in de binnenstad geplaatst. Het thema ‘Boer Krelis vindt de rog!’ heeft betrekking op een scène uit de Rogstaekers-operette. Het beeld stelt een boer voor die met de vinger de locatie van de rog aanwijst. Met de initiatiefnemer wordt bekeken waar het beeld geplaatst wordt.

De Rogstaekers-operette

De Rogstaekersoperetteis een klucht gebaseerd op het verhaal van de legende ofwel de sage van de Rogstaekers. Het verhaal van de Rogstaekersoperette is in 1929 geschreven door Henri Linskens. De eerste opvoering van de operette was in juni 1931. Daarna is die operette nog zeven keer uitgevoerd (1935, 1947, 1955, 1975, 1979, 1984 en 2000).

Over de Rogstaekerslegende

De legende van de Rogstaekers gaat terug tot het begin van de 17de eeuw. Uit die tijd zijn onder meer prenten bekend. In de 18de eeuw ontstaan liederen rond dit thema. De eerste geschreven vertelling dateert uit de 19de eeuw. Uit de 20ste eeuw zijn verhalen, scenes, carnavaleske uitvoeringen en de Rogstaekersoperette bekend. In de 21ste eeuw is de bekendste uitvoering De Legende, die door de stichting Wieërt Ammeziertj in 2014 op een succesvolle manier op de Markt is uitgevoerd.

Aanvankelijk werden de Weertenaren met het verhaal van de Rogstaekers voor de gek gehouden. Vanaf 1927 kreeg Weert de naam Rogstaekerstad in carnavalstijd en werd de stadsvastelaovundjvereiniging De Rogstaekers opgericht. Het thema past typisch in het immaterieel erfgoed van Weert en is als educatief erfgoedthema uniek.

Meer informatie

Voor informatie over erfgoed- of erfgoededucatie zie: www.gemeentearchiefweert.nl

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie