Proef met De VoorzieningenWijzer

Algemeen Informatie Weert 1 reactie 3 min. leestijd

De gemeente Weert en Wonen Limburg starten in januari in de wijk Groenewoud een proef met De VoorzieningenWijzer. De VoorzieningenWijzer helpt mensen om beter gebruik te maken van regelingen, belastingen en toeslagen. Hierdoor kunnen mensen jaarlijks geld overhouden. De VoorzieningenWijzer kijkt onder andere kritisch naar een passende zorgverzekering en een voordeliger energiecontract. Gemeente Weert en Wonen Limburg bieden in januari 100 bewoners een gratis adviesgesprek aan met een onafhankelijke adviseur van De VoorzieningenWijzer.

Afspraak met een adviseur

Een adviseur van De VoorzieningenWijzer komt op afspraak bij de deelnemers thuis. De adviseur maakt gebruik van een kennisplatform. Door dit kennisplatform weet hij of zij van alle bestaande toeslagen en regelingen die zijn bedoeld om mensen met een laag inkomen te helpen. Er wordt ook samen naar energiecontracten en zorgverzekeringen gekeken. Afhankelijk van de persoonlijke situatie, helpt de adviseur ter plekke met het aanvragen van bijvoorbeeld een andere energieleverancier en toeslagen.

Ook wordt gekeken of het nuttig is om aangifte Inkomstenbelasting te doen en of deelnemers in aanmerking komen voor gemeentelijke regelingen. Als dit zo is, wordt direct een afspraak gemaakt met bestaande lokale ondersteuners die kunnen helpen. Bijvoorbeeld bij het invullen van formulieren. Wat dit oplevert, verschilt per huishouden. Sommige huishouden besparen niks, anderen besparen maar liefst € 750,- per jaar.

Geldzaken op orde

Met De VoorzieningenWijzer hopen de gemeente Weert en Wonen Limburg bewoners te bereiken die inkomsten mislopen. Veel bewoners lopen namelijk inkomsten mis omdat ze niet weten op welke toeslagen en regelingen ze recht hebben. Wethouder Martijn van den Heuvel: “Door te besparen op vaste lasten kunnen mensen hun inkomen vergroten en schulden voorkomen. Zo blijft er na het betalen van de vaste lasten nog ruimte voor andere uitgaven.” Ger Peeters, bestuurder van Wonen Limburg, vult aan: “Wonen Limburg vindt het belangrijk om te blijven investeren in een thuis. Een thuis is niet alleen een fijne woning in een prettige woonomgeving, maar ook een betaalbare woning. We helpen onze bewoners daarom graag op weg om hun geldzaken goed op orde te krijgen.”

Proef in de wijk Groenewoud

De proef met De VoorzieningenWijzer in de wijk Groenewoud loopt in januari en februari. Na deze periode bekijken de gemeente Weert en Wonen Limburg of deze een vervolg krijgt.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
1 reactie