Weert viert dag van de leerplicht

De landelijke Dag van de Leerplicht wordt dit jaar gehouden op donderdag 21 maart. We vieren het recht op onderwijs en ontwikkeling van kinderen en jongeren in Nederland. Ook Weert besteedt hier aandacht aan. Wethouder Geert Gabriels is te gast op basisschool De Firtel en de Openbare Jenaplanschool de Duizendpoot.

De leerlingen van groep 8 hebben een aantal vragen en thema’s voorbereid. Deze gaan zij met de wethouder en leerplichtambtenaren bespreken. Wethouder Gabriëls: “Het feit dat wij goed onderwijs aanbieden wordt als vanzelfsprekend gezien, maar dat is lang niet overal zo. Daarom is het goed om aandacht te besteden aan de dag van de leerplicht.”

Het recht op onderwijs en ontwikkeling van kinderen en jongeren in Nederland

Niet ieder kind voelt zich thuis binnen het reguliere onderwijssysteem. Soms hebben kinderen hebben extra hulpmiddelen nodig. Of ze staan wellicht met 1-0 achter door bijvoorbeeld een moeilijke thuissituatie, hun gezondheid of andere omstandigheden. Iedere jongere heeft het recht om te leren en zich te ontwikkelen.

In Nederland is het recht op onderwijs goed geregeld, maar zijn nog steeds jongeren die zonder diploma of startkwalificatie van school gaan. Hoe vinden ook zij een fijne plek in de maatschappij? Hoe kunnen zij zich ook optimaal ontwikkelen?

Weinig schooluitval in de regio

Het aantal schoolverlaters in onze regio is net als vorige jaren opnieuw laag. Dit is het resultaat van een gezamenlijke inspanning van scholen en gemeenten. Al jaren blijkt de aanpak gericht op het voorkomen van schoolverzuim en schooluitval zijn vruchten af te werpen.