De landelijke Dag van de Leerplicht wordt dit jaar gehouden op donderdag 21 maart. We vieren het recht op onderwijs en ontwikkeling van kinderen en jongeren in Nederland. Ook Weert besteedt hier aandacht aan. Wethouder Geert Gabriels is te gast op basisschool De Firtel en de Openbare Jenaplanschool de Duizendpoot.

De leerlingen van groep 8 hebben een aantal vragen en thema’s voorbereid. Deze gaan zij met de wethouder en leerplichtambtenaren bespreken. Wethouder Gabriëls: “Het feit dat wij goed onderwijs aanbieden wordt als vanzelfsprekend gezien, maar dat is lang niet overal zo. Daarom is het goed om aandacht te besteden aan de dag van de leerplicht.”

Het recht op onderwijs en ontwikkeling van kinderen en jongeren in Nederland

Niet ieder kind voelt zich thuis binnen het reguliere onderwijssysteem. Soms hebben kinderen hebben extra hulpmiddelen nodig. Of ze staan wellicht met 1-0 achter door bijvoorbeeld een moeilijke thuissituatie, hun gezondheid of andere omstandigheden. Iedere jongere heeft het recht om te leren en zich te ontwikkelen.

In Nederland is het recht op onderwijs goed geregeld, maar zijn nog steeds jongeren die zonder diploma of startkwalificatie van school gaan. Hoe vinden ook zij een fijne plek in de maatschappij? Hoe kunnen zij zich ook optimaal ontwikkelen?

Weinig schooluitval in de regio

Het aantal schoolverlaters in onze regio is net als vorige jaren opnieuw laag. Dit is het resultaat van een gezamenlijke inspanning van scholen en gemeenten. Al jaren blijkt de aanpak gericht op het voorkomen van schoolverzuim en schooluitval zijn vruchten af te werpen.

16 REACTIES

 1. We zouden eigenlijk de naam moeten wijzigen in ; “dag van het onderwijs”.
  Toch ben ik van mening dat de ontwikkeling van het onderwijs, kinderopvang e.d. de afgelopen jaren stil staat. Als ik kijk naar de Zuider buren, de belgen,
  dan zie ik ze daar grote (positieve) stappen zetten in zowel het basis onderwijs als ook het (lager/ middelbaar) beroeps onderwijs. Juffen en meesters; misschien iets minder bezig zijn met jezelf en wat meer met je vak.

 2. En dan heb je waarschijnlijk ook opgemerkt dat daar iets meer discipline wordt gehandhaafd. Niet alles was vroeger slechter, Soms worden dingen gewoon kapot gereguleerd en wordt te veel bureaucratie gehandhaafd, alleen om ambtenaren en semi ambtenaren aan het werk te kunnen houden. Als deze regering het onderwijs (of iets anders) volledig in orde zou kunnen maken dan zal een volgende minister met zijn ambtenaren toch veranderingen gaan doorvoeren alleen om zijn/haar naam te bevestigen. (geldt volgens mij trouwens ook voor bedrijven en dan met name voor IT afdelingen).

 3. Dag vd leerplicht, tsja. Dat zouden al die onderwijzers ook eens moeten gaan beseffen en wat minder staken. Alles wat misgaat in het onderwijs veroorzaken ze grotendeels zelf. Ipv van naar constructieve oplossingen te zoeken wordt alles ondergeschikt gemaakt aan steeds meer en alleen nog salarisverhogingen en niets anders.

 4. En dan heb je waarschijnlijk ook opgemerkt dat daar iets meer discipline wordt gehandhaafd. Niet alles was vroeger slechter, Soms worden dingen gewoon kapot gereguleerd en wordt te veel bureaucratie gehandhaafd, alleen om ambtenaren en semi ambtenaren aan het werk te kunnen houden. Als deze regering het onderwijs (of iets anders) volledig in orde zou kunnen maken dan zal een volgende minister met zijn ambtenaren toch veranderingen gaan doorvoeren alleen om zijn/haar naam te bevestigen. (geldt volgens mij trouwens ook voor bedrijven en dan met name voor IT afdelingen).

 5. Zoals altijd zijn er weer mensen die alwetend negatief oordelen over onderwijs en leraren. Veel vakantie, 72000 Euro per jaar, beetje uit je neus vreten, toe maar ! Hier spreken echte kenners…maar niet heus. Iemand die een ooit een klaslokaal van binnen heeft gezien, weet wel beter. Maar niet getreurd ! Gezien het enorme lerarentekort en de buitensporige salarissen voor een klein beetje werk, vraag ik me af waarom de heren Toon en Graatje hun tijd iedere dag verdoen met jaloers en onzinnig gezwam op dit medium. De deur naar het onderwijs, met een Mercedes en een villa in het verschiet, staat voor hen wagenwijd open !

 6. Ik snap niet dat de politiek het altijd heeft over het beetje salaris dat een leerkracht krijgt in het onderwijs.
  Een beginnend juffie heeft 37.000 euro bruto per jaar wat op kan lopen tot 50.000 per jaar.
  Kom je in een hogere schaal kan het salaris oplopen tot 72.000 euro.
  Dat is niet slecht betaald voor werkdagen van 8.30 uur tot 15:15 uur.
  Woensdagmiddag vrij en tig weken vakantie per jaar.
  Een leerling heeft ca 940 lesuren per jaar. Gedeeld door 40 weken is 25 lesuren per week.
  Dus hou op met klagen.

 7. graatje,op zoiets kun je beter niet reageren. Zij is eenvoudigweg een uiterst gefrustreerd individu zonder inhoud en IQ en alleen uit op confrontatie uitlokken. Laat haar lekker gaarkoken.

 8. Ik ben geroerd door uw reactie waarmee u het opneemt voor het onderwijs. 8,5 % hebben de leerkrachten erbij gekregen en nog steeds is het niet genoeg. Het is steeds miljarden erbij voor nog hogere salarissen en probleemoplossingen in het onderwijs, ja inderdaad in die volgorde
  Alsof alleen een zeer hoog salaris de drijfveer is om leraar te worden. Foute boel.
  Maar als het niet meer genoeg is dan staat de deur naar het bedrijfsleven ook wagenwijd open voor jullie met een verantwoordelijke baan, hard werken, maar wel voor veel minder aan salaris en vrije dagen. Ga lesgeven, loop niet over aan zelfmedelijden en kom van het voetstuk af.

 9. Hoeveel onzin kan één persoon schrijven in één reactie, en dat iedere dag weer opnieuw ? Toon levert het bewijs. Als je geen verstand hebt van onderwijs, laat je cynische prietpraat dan achterwege. Geen enkele leraar kiest zijn beroep omdat-ie daar rijk van wordt. Rijkdom zit niet in de centen, maar in het feit dat je jongeren op een goede manier verder helpt in hun ontwikkeling. En dat kost jammer genoeg ook geld, net als steuntrekkers die de hele dag niets beter te doen hebben dan WDG vol te pompen met hun gezwets. Ik heb geen behoefte om gedetailleerd in te gaan op alle flauwekul die Toon roept. Zonde van mijn tijd, die besteed ik liever aan mensen die nog wél te redden zijn.

 10. Hoeveel onzin kan iemand in één reactie uitkramen, en dat iedere dag weer opnieuw ? Onze Toon bewijst het. Een klik op zijn naam geeft 198 cynische onzinreacties, de ene nog erger dan de andere. En nu even doen alsof je verstand hebt van onderwijs…jammer, je valt door de mand. Ik ga niet in detail in op het gezwets van Toon, dat is verloren tijd die ik liever besteed aan de ontwikkeling van jong mensen. Die nog wél te redden zijn, overigens.

 11. Zoveel emotie en chagrijn. Ik wijt het aan de vermoeidheid vh vele staken en de standvastigheid van onze minister dat het geld op is voor jullie. Kom zelf eindelijk eens met constructieve oplossingen of roei met de riemen die je hebt.
  Wat prietpraat betreft kan menigeen wat van jou,jullie, leren, dat is dan waarschijnlijk ook onderwijs.!?
  Dat jij je woede vervolgens richt op steuntrekkers geeft slechts aan dat jij niet opgewassen bent tegen kritiek. Onvolwassen gedrag en hopelijk ben jij niet werkzaam in het onderwijs.
  Uiteindelijk kan iedereen weldenkend mens blij zijn dat jij niet in (uitzichtloos) detail treedt, als jij daartoe al in staat bent en zelf vervalt in oeverloos ‘gezwets’ .
  Zeer nobel echter dat je liever andere mensen gaat redden, maak er een volle dagtaak van en krijg weer voldoening in je werk. Redt het onderwijs van het negatief imago dat het onderwijs oproept door salaris stakingen ipv lesgeven. Minder vaak naar het Malieveld, jeugdige leerlingen niet voor de kar spannen, niet zeuren,niet klagen, niet chanteren , gewoon lesgeven. Dat is toch jullie roeping.

  Ikzelf, ik mag nog steeds met veel plezier gaan werken, iedere dag, nog vele jaren.

 12. Jij-bakken is de kunst van de armen van geest. Als jij zo graag het laatste woord hebt, dan krijg je dat van mij. Jij hebt inmiddels 199 cynische reacties via WDG uitgekraamd, over de meest uiteenlopende onderwerpen. Je zult vast wel van al die onderwerpen verstand hebben. Of je vindt dat WDG jouw domein is en probeert iedereen te overstemmen met je zielige en ongenuanceerde gezwam. Ga zo door, daar gaat Weert nog heel lang plezier aan beleven !

 13. Toe maar. Woede is een slechte raadgever. 199 reactie die jij cynisch vindt, 200 met deze erbij waarschijnlijk. Als dat zoveel impact heeft op jou, lees ze dan niet. Maar ik schrijf/reageer wat ik wil, wanneer ik wil en op wat ik wil.
  Maar om jou tegemoet te komen beschouw dit dan maar als niet geschreven, dan heb jjj het laatste woord gehad en ik helaas nog geen jubileum van 200.

Comments are closed.