De Stadstriathlon in Weert viert dit jaar het tienjarig bestaan met een Europees triathlonfeestje. Namens Nederland komen van vrijdag 31 mei tot en met zondag 2 juni twaalf eliteatleten in actie tijdens het EK triathlon.

Het is niet voor het eerst dat een EK over de olympische afstand in Nederland plaatsvindt. Het Limburgse Stein had in 2000 de primeur, gevolgd door Holten in 2009. Wel wordt in Weert voor de eerste keer in Nederland om de Europese titels in de mixed teamrelay gestreden. Dit onderdeel – waarbij twee mannen en twee vrouwen om beurten een supersprint triathlon afleggen – staat in 2020 in Tokio voor het eerst op het olympische programma als medailleonderdeel. Nederland werd op dit onderdeel derde op het WK in 2017.

Nederland komt zondag met Rachel Klamer, Maya Kingma, Jorik van Egdom en Marco van der Stel met het sterkst mogelijk team aan de start. In Weert zijn belangrijke punten voor de olympische ranking te verdienen. “We hopen met een podiumplaats en de bijbehorende rankingpunten, om zo afstand te nemen van concurrerende Europese landen. Nederland neemt momenteel de zesde plaats in en de eerste zeven landen op de ranking gaan Tokio. We moeten dan ook alles op alles zetten om die positie vast te houden of te verbeteren,” aldus technisch directeur Adrie Berk.

Kampioenen

Nederland telt in totaal vier Europees kampioenen op de olympische afstand. Rob Barel, de coach van Jorik van Egdom, veroverde in 1985 goud op het eerste EK in het Duitse Immenstadt en herhaalde dat kunststukje nog driemaal tussen 1986 en 1988. Bij de vrouwen was Thea Sybesma in 1990 de eerste Nederlandse vrouw met een Europese titel op de olympische afstand. Wieke Hoogzaad (1998) en Rachel Klamer (2013) traden in haar voetsporen. Naast de wedstrijden voor de elite, strijden ook tien junioren en een groot contingent agegroup-atleten in Weert om de Europese titels. De junioren meisjes komen op vrijdagmiddag in actie en de junioren jongens op zaterdagmiddag. Voor de agegroupers staan de races op zaterdagochtend en zondagochtend gepland.

Volgen

De races van de elite atleten zijn live te volgen via de stream van L1.nl die verzorgd wordt door de vaste mediapartner van de Stadstriathlon Weert, Newmedia Corporation. Alle overige races worden via de livestream op www.stadstriathlonweert.nl en europe.triathlon.org aangeboden.