Dorsdag bij Eynderhoof

Foto via: Eynderhoof

Nederweert-Eind – De boeren moeten hard werken om een eerlijke boterham te verdienen. Maar om die boterham te bakken is graan nodig dat vroeger na de oogst met een dorsvlegel uit de aren geslagen werd. Dat proces noemt men dorsen. Gezellig, mannen onder elkaar, in een mooi ritme om en om de vlegel hanteren. Dat spel kun je tegenwoordig nog maar op een beperkt aantal plekken zien. Uiteraard demonstreren echte vlegels het regelmatig voor de bezoekers in het leukste en spannendste openluchtmuseum in Nederweert Eind.

Dorsen is het proces van het verwijderen van de graankorrel uit de rijpe aar. Pas in de loop van de 20 ste eeuw (vanaf 1900) deden dorsmachines hun intrede. Ze vervingen met name het handmatig dorsen van graan. Tijdens de werkzaamheden werd er flink gegeten en gedronken. Dat moest wel want dorsen was zwaar werk. Terwijl de boerin bezig was met het klaarmaken van het eten en drinken voor de werkers in het veld werd de laatste oogst de schuur binnengereden. Dan pas trakteerde de boer op een maaltijd met bier of iets sterkers.

Die tijden zijn wat veranderd, maar het spel met de vlegels in nog zeker bewaard gebleven. OP deze zondagmiddag demonsteren echte boeren van Eynderhoof het dorsen met de dorsmachine en tractor. En met een beetje geluk verplaatst het dorsen zich van de akker naar de rand van het museum en kun je het kloppen van de vlegels vanaf een afstand horen. Het museum is deze zondag verder in bedrijf en op deze zondag zal het unieke ambacht boterstoten worden gedemonstreerd
De muziek wordt deze middag verzorgd door de muziekgroep Vurdewind

Het museum is op 18 augustus open van 13.00 tot 17.00 uur. Tijdens de zomermaanden is het museum ook op donderdagmiddag geopend! Museumjaarkaart is geldig.
Meer informatie op http://www.eynderhoof.nl/.