Gastlessen Zwerfafval bij Markeent

(Foto’s/video) Vrijdag gaf Monique Derrez gastlessen op Brede school Markeent. Ieder jaar staat er bij Brede School Markeent, in samenwerking met andere organisaties uit de wijk, één thema centraal. Vorig schooljaar was het thema ‘Goed Gezond’, het thema voor het schooljaar 2019/2020 is ‘Natuurlijk MarKeent’.

Samen met diverse organisaties en mensen uit de wijk wordt er tijdens dit thema aandacht besteed aan een goede leef- en speel omgeving voor kinderen en aandacht voor de natuur en natuurlijke producten.

De eerste activiteit zijn de gastlessen van Monique. Tijdens deze gastlessen krijgen de kinderen informatie over zwerfafval, wat dit met het milieu doet. Dit met als doel de kinderen te motiveren geen zwerfafval meer te veroorzaken en het zwerfafval dat er ligt op te ruimen.

Tijdens ‘Natuurlijk Markeent’ wordt gewerkt met school- en klasdoelen om de omgeving van de school schoon te houden. Middels registratie en grafieken worden de vorderingen bijgehouden. Hoeveel zwerfafval vinden we na schooltijd nog op de speelplaats? De resultaten worden gedurende het jaar inzichtelijk gemaakt in de gemeenschappelijke hal. Het doel is om in de grafiek op de 0 lijn uit te komen, dus geen zwerfafval meer rondom de school. De STARambassadeurs (Sportief, Teamwork, Acceptatie, Respect) en de leerlingenraad spelen een actieve rol in het succes van het project. Gedurende het schooljaar wordt deze activiteit uitgebreid naar de rest van de wijk.

Verdere activiteiten m.b.t. ‘Natuurlijk (Mar)Keent’ die gepland staan:
– Aandacht voor de natuur (schone leefomgeving, Ploggen (zwerfaval opruimen), werken met doelen om de schoolomgeving schoon te houden);
– Aandacht voor de groenvoorzieningen in de wijk en werken aan meer groene speelplekken;
– Uitnodigende looptegels naar de speelvoorzieningen toe;
– Kunst/ cultuurprojecten die te maken hebben met duurzaamheid. Het ontwerp van het Weerter miniformaatje (een postzegel met kunst ontwerpen van bewoners/ kinderen waarin natuurlijke materialen zijn gebruikt ) Dit i.s.m. Keent Onderneemt, de Weerter Minimagroep en het huis van de Kunst Weert;
– Naschoolse Arrangementen bij Markeent die rond dit thema worden verzorgd;
– Diverse activiteiten met wijkorganisaties ( Oogstfeest, Wijkwandeling, 10 jarig bestaan Keenter Hart, Beweegactiviteiten met Zuyderborgh, Thema activiteiten met Keent Onderneemt, STAR activiteiten rond dit thema) en
– Lesonderdelen/thema’s over leefbaarheid, milieu en klimaat geïntegreerd in de Wereldoriëntatie methode en de Taalmethode.

Video via Youtube

https://youtu.be/mhUES-6nbw0


adbanner