Expositie “Grand Canal” in Paterskerk

Algemeen Uitgaan WdGlab Weert Reageer 3 min. leestijd

Van 9 november tot en met 24 november 2019 is in de Paterskerk aan de Biest in Weert de exposite “Grand Canal” te bezichtigen. Centraal in deze expositie staat het “Grand Canal” in Limburg.
“Grand Canal ” is een kunstexpositie met een collectie kunstwerken van kunstenaars Ma Dengfeng en Chen Shu uit Yuhang en Lilian Creemers, Theo Derksen uit Weert.

Een bijzondere verslaglegging over het “Grand Canal” te Weert en Yuhang, waarbij historisch materiaal en het landschap van nu op een artistieke wijze is gevisualiseerd. In de nieuwe tentoonstelling ligt het accent op het “Grand Canal Du Nord” ons groot kanaal in het Limburgs landschap.

De geëxposeerde collectie bestaat uit installatie, fotografie, video. Het geheel is een gevisualiseerde reis, over de samensmelting van vroeger tijden met de moderne hedendaagse tijd, langs de oevers van het “Grand Canal”. Het is een beeldverslag waarbij de impact van het kanaal op de omgeving is weergegeven. Het werk laat zien dat deze impact, net als in oude tijden, vandaag de dag nog sterk voelbaar is. De collectie is tot stand gekomen na een reis langs de oevers van het kanaal. Hierbij is duidelijk gebleken dat de mensen en hun dagelijkse activiteiten toen en nu onlosmakelijk zijn verbonden met het kanaal.

De collectie is opgebouwd als een bijzonder reisverslag. Het “Grand Canal” heeft bij het ontstaan niet de meest mooie herinneringen achtergelaten. Met name de reden van de aanleg is niet bepaald een schoonheid te noemen. Immers in eerste instantie de Spanjaarden en later Napoleon wilde de 7 provinciën van Nederland handelslam maken. Onder andere de 80-jarige oorlog was hier een gevolg van. De Zuidelijke Nederlanden werden vanwege hun geloof streng onder Spaans en later Frans regime gehouden. Dat het project nooit helemaal voltooid is, is het gevolg van geldgebrek en het bijleggen van de ruzie tussen het Noorden en het Zuiden.

Wij mogen trots zijn op ons Limburgse Landschap waarin het “Grand Canal” dagelijks mee deint op ons levensritme. Stil, roerloos en strak is ze aanwezig in het landschap en daarmee ons bestaan. Ze herinnert aan wat is geweest, wie wij zijn en blikt voorzichtig met ons naar de toekomst.

Het resultaat van deze unieke expositie is mede tot stand gekomen door de Provincie Limburg en de gemeente Weert. Geniet en mijmer mee naar toen, nu en straks.

www.grandcanaldunord.nl

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie