Nationale Archeologiedagen in Weert

De Nationale Archeologiedagen staan in het teken van het thema ‘Graven in Weerts geschiedenis’. In de Muntpassage staat een informatiepunt over de Nationale Archeologiedagen.

De activiteiten in dit weekend zijn ook in de buurt van dat informatiepunt. Op zaterdag geeft de lokale archeologievereniging Peel Maas & Kempen archeologische workshops voor jeugd. Denk aan scherven puzzelen en archeologische objecten restaureren. Ook kunnen mensen een fietsroute langs archeologische vindplaatsen volgen.

Archeologie in het lesprogramma op scholen

Voorafgaand aan het weekend stond het lesprogramma van Weerter basisscholen al in het teken van archeologie en geschiedenis. De ArcheoRoute in Weert vormt daarin de rode draad. Leerlingen maken zo op een speelse en eigentijdse manier kennis met de geschiedenis van Weert.

Archeologische punten in de provinciale ArcheoRoute

De geschiedenis van Weert wordt ‘tot leven’ gewekt met de ArcheoRoute. Dit is een parelketting van archeologische speerpunten door heel Limburg. Deze vindplaatsen worden gemarkeerd met een roestige speer. Met behulp van je smartphone wordt ter plekke het archeologische verhaal verteld. Zaterdag en zondag geeft heemkundevereniging De Aldenborgh een toelichting op de speerpunten en het gebruik van de app, bij de informatiestand in de Muntpassage.

In het stadspark aan de Biest werd vorig jaar het eerste speerpunt in Weert onthuld, rondom de stadswording en de Van Hornedynastie. In Weert worden nu maar liefst vijf nieuwe archeologische vindplaatsen aan de route toegevoegd.
Vestingstad Weert –over het ontstaan van Weert als vestingstad in de Middeleeuwen. Locatie: hoek Maasstraat / Emmasingel.
Keltische schans – over de dubbele schans die hier in de vroeg Romeinse tijd lag. Locatie: Smalbeekpad bij de Oude Laarderweg.
Eiland van Weert – over de bewoning ten noorden van dit gebied, vóórdat Weert een stad was. Locatie: hoek St. Sebastiaanskapelstraat / Molenweg.
Urnenveld Boshoverheide – over het Urnenveld uit de Late Bronstijd, en de vijf wegen die hier samenkomen. Locatie: Trancheeweg.
Stadswaterput – over deze Middeleeuwse waterput, die in de tijd van Philips de Montmorency, de graaf van Horne, is aangelegd. Locatie: hoek Hegstraat / Markt.

Opening nieuwe archeopunten

Zaterdag 12 oktober 15.00 uur, start bij Muntpassage

Gedeputeerde Ruud Burlet (Archeologie) van de provincie Limburg en wethouder Geert Gabriëls (Cultureel Erfgoed) openen de nieuwe speerpunten van de ArcheoRoute. Dat doen ze bij het nieuwe speerpunt over de Keltische Schans; op de hoek Oude Laarderweg / Smalbeekpad. Om 15.00 uur vertrekken ze vanuit het informatiepunt in de Muntpassage naar de Keltische Schans. Bij goed weer doen ze dat fietsend.

Fietstocht ArcheoRoute

Het Erfgoedcluster heeft samen met Limburg Marketing een fietstocht van 12 kilometer langs de speren samengesteld. Die fietsroute kan worden opgehaald bij het informatiepunt in de Muntpassage. Je kan die route zelfstandig fietsen. De route is ook te downloaden, via www.erfgoedhuisweert.nl.

Archeologische wandelroute

Zondag 13 oktober 14.00 uur, start bij de St. Martinuskerk

De stadsgidsen organiseren tijdens het weekend van de Nationale Archeologiedagen een wandeling langs belangrijke archeologische plekken in Weert. Die wandeling start om 14.00 uur bij de St. Martinuskerk en duurt ongeveer anderhalf uur. Deelnemen aan de wandeling kost €3.