Geld voor verminderen woningnood

Plaats een reactie

In de Tweede Kamer is gisteren een amendement aangenomen die ten gunste komt voor de woningbouw in Weert. CDA Kamerlid Erik Ronnes had met steun van z’n coalitiegenoten en GroenLinks het voorstel ingediend

In het amendement (voorstel tot wijziging van een wet of een ander officieel document) wordt geregeld dat de zogeheten ‘Vermindering Verhuurderheffing’ voor belastingplichtigen in alle regio’s toegankelijk wordt. Dat betekent dat de korting op nieuwbouw per woning van 25.000 euro ook in Weert gaat gelden.

Het doel is om de woningbouw op álle plekken waar schaarste is aan te jagen, en dat ook in die regio’s aanspraak gemaakt kan worden op het vrijgemaakte miljard euro. Er zijn in korte tijd fors extra woningen nodig, dus de woningzoekenden moeten er ook zo snel mogelijk gebruik van kunnen maken.

Toelichting

CDA-Kamerlid Erik Ronnes: “Op heel veel plekken in het land komen we huizen te kort. Het extra geld dat is vrijgemaakt om de woningbouw aan te jagen, kan nu in alle regio’s met woningnood worden ingezet. Deze stimulans is hard nodig om het tekort in te lopen, en mensen aan een dak boven hun hoofd te helpen.”

Dit amendement regelt dat de Vermindering Verhuurderheffing voor belastingplichtigen in alle regio’s toegankelijk wordt. Indieners constateren dat de bouw van voldoende woningen uiterst belangrijk is, doch dat de ambities om 75.000 woningen per jaar te bouwen zwaar onder druk staan.

De regering wil met een extra financiële impuls de bouw van woningen aanjagen. Het woningtekort kan daarmee aangepakt worden. Indieners willen de groep gemeenten die bij de bouw van nieuwe woningen een heffingsvermindering van de verhuurdersheffing kunnen aanvragen, niet beperken tot de schaarstegebieden.

Met dit amendement willen zij bereiken dat in meer gemeenten, waaronder Weert, die heffingsvermindering gevraagd kan worden. Daartoe wordt het toepassingsgebied van de voorgestelde heffingsvermindering van € 25.000 uitgebreid met de regio’s waar in de toekomst woondeals mee worden gesloten.

Tevens wordt de regeling toepasbaar voor gemeenten uit de top 50 van gemeenten waar tot 2020 de hoogste, absolute woningtekorten verwacht worden en die niet onder de eerste twee genoemde groepen vallen. Het betreft de gemeenten Arnhem, Breda, Deventer, Emmen, Enschede, Hoorn, Leeuwarden, Maastricht, Nijmegen, Tilburg, Venlo en Weert. Tevens wordt geregeld dat voor alle overige gemeenten een heffingsvermindering van € 12.500 per nieuwbouwwoning komt te gelden.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie