Werk mee in de natuur

Foto ter illustratie | Foto via Natuurmonumenten

Op zaterdag 14 december kun je lekker aan de slag in de natuur. Enthousiaste vrijwilligers maken voor Natuurmonumenten die dag een wandelpad beter toegankelijk op een prachtige locatie in de Weerter- en Budelerbergen. Iedereen die het leuk vindt een paar uur fysiek bezig te zijn in de frisse buitenlucht kan zich aanmelden. Gezinnen met kinderen zijn van harte welkom. Interesse?
Meld je aan via: [email protected]

Zaterdaggroep

Al jaren is de Zaterdaggroep, met coördinator Marye de Bruyne, actief voor Natuurmonumenten in Midden- en Zuid-Limburg. Ditmaal werkt de groep in de omgeving van Weert. De vrijwilligers snoeien struiken terug en zagen (jonge) bomen om; ze voeren de takken af – over een slootje, het bos in. Zo maken ze een pad vrij voor wandelaars, maar de natuur profiteert ook: de open
plekken die in de bosrand ontstaan vormen een mooie, beschutte oase voor vlinders en andere insecten. Ook vogels en bepaalde bosplanten varen er wel bij.

Wat – waar – hoe?

De werkdag begint om 10.00 uur in de omgeving van de spoorwegovergang Schaapsdijk / Hulsterdijk in Weert en eindigt uiterlijk om 15.00 uur. Boswachter Derek Noordermeer van Natuurmonumenten zorgt voor deskundige begeleiding. Kinderen die meedoen moeten begeleid worden door een volwassene.

Vooraf geeft de boswachter alle deelnemers tekst en uitleg over het gereedschap, de beste werkwijze en het doel van het werk. Ook vertelt hij over de geschiedenis van het gebied en laat hij zien wat hier speciaal en interessant is. Je zorgt zelf voor een lunchpakketje, maar er is koffie en thee voor de liefhebbers – en ook een echte Limburgse vlaai ontbreekt niet. De dag is heel geschikt om samen met je kinderen in de natuur actief te zijn.

Praktische tips

In de week vóór de werkdag ontvangen alle deelnemers de laatste informatie (startplaats, praktische tips e.d.) via de mail. Natuurmonumenten zorgt voor het gereedschap (handzaag, kniptang en stokzaag). Neem je familie of vrienden mee en kom ook. Van een dag buiten met z’n allen aan de slag kikkert iedereen op; er gaat niets boven moe maar voldaan naar huis gaan.