Unieke dubbel cd The Classics

Algemeen Dorpen Stramproy Weert 1 reactie 5 min. leestijd

In 1967, 53 jaar geleden, ontstond de Stramproyse muziekformatie The Classics. Met o.a. Ton Dirkx en Rene Munnekom. De vriendengroep zou uitgroeien tot een internationale hitformatie met tussen 1972 en 1977 maar liefst 11 top-40 noteringen.

Peter Gerits, bassist en zanger en Harrie Broens, de “stem” van The Classics, stelde de dubbelaar samen. De hits van toen staan erop, eigentijds gedigitaliseerd klinken ze mooier dan ooit. Maar er is meer: een unieke, nooit eerder naar buiten gebrachte medley en een aantal niet eerder verschenen titels, zoals Joep Beurskens ”do you remember medley” een feest van herkenning.

Ook nieuw op cd zijn I only want to be with you, Lovely angel eyes, Crying time, Skinny girl, The Dustman, In a little cafe, If you come to San Francisco, Do you still remember, Fools like me, Let me be your teacher, I like to be free, Santa Monica en Sitting on a fence. “Lovely angel eyes” is de nieuwe single, opgenomen in de Telstar studio en geproduceerd door Adri – Jan Hoes.

The Classics…. de groep die in de jaren ’70 successen oogstte met “Yellow sun of Equador”, “My Lady of Spain”, “Papa Peppone”, “Wings of an eagle” en meer. De vrolijke stapper van destijds, steeds onderweg van dancing naar feestzaal, heeft de Limburgse formatie nog altijd ruim in zijn geheugen. The Classics begon in 1967 als regionaal dansorkest. Twee jaar later kwam de eerste single, met niet veel verder dan regionaal succes.

In 1972 volgde de doorbraak, met “My lady of Spain”. En wat voor doorbraak! Internationaal zijn er meer dan een miljoen exemplaren van verkocht. Daarna kwam de ene vinylsingle na de andere van de persen. “Gimme that horse”, “Yellow sun of Equador”… The Classics hadden een barstensvolle agenda en scoorden hits. Eind jaren tachtig werd het stiller rond The Classics. De groep bleef optreden, een keer of vier per week in binnen- en buitenland, maar was enkele keren non-actief wegens gezondheidsproblemen Dat was de aanleiding om het 25-jarig bestaan, in oktober 1992, meteen aan te grijpen om te stoppen.

“Sommigen zijn doorgegaan in de muziek, in andere bands. We bleven contact houden”, vertelt Harrie Broens, de belangrijkste zangstem van de groep. “Er bleef vraag bestaan naar The Classics en dus besloten we in 2001 sporadisch weer op te treden als Classics Revival Band.”

Harrie lacht: “Er is een belangrijk verschil met The Classics van destijds. Toen was er een heel andere podiumgroep dan de platengroep. Op het podium speelden we veel meer pop-getint materiaal. Vanaf 2001 waren we een oldies-groep, die naast onze eigen nummers ook repertoire bracht van The Cats, The Byrds, The Beach Boys, The Who, Cliff Richard en The Shadows. En nieuwe eigen nummers. Ik was met mijn stem en de sologitaar de klankkleur van de oude Classics, dus die is in stand gebleven.

Gouden jubileum

The Classics is 53 jaar na de oprichting nog altijd een begrip. The Classics (Revival Band) tegenwoordig. En dat bleek helemaal tijdens het 50-jarig bestaansfeest van de groep 3 jaar geleden op het kerkplein in Stramproy. Meer dan 3200 toeschouwers kwamen naar het plein en waren stuk voor stuk getuige van een zeer succesvol concert waar alle hoogtepunten volop werden meegezongen. Een dvd toont de onsterfelijkheid van de vlaaiensound, nu aangevuld met dubbel cd vol met het beste van The Classics van toen tot nu. De bekende Weertenaar DJ Phil Aspers maakte de masters voor deze unieke dubbel cd. Een hele klus. Veel nummers op dit dubbel album zijn nooit eerder op cd verschenen. Van Analoog naar digitaal. Maar volgens Phil klinken de nummers beter als ooit.

Willem van Kooten draaide The Classics veelvuldig in zijn radioprogramma’s. En zoals hij de muziek van The Cats “Palingsound” noemde, doopte hij het Classicsgeluid “vlaaiensound”. Daar was een aanleiding voor: de pluggers van platenfirma Telstar uit Weert namen altijd vlaaien mee naar Hilversum als ze een nieuwe Classicsplaat presenteerden.

Op de nieuwe unieke dubbel CD staan meer dan 43 nummers exclusief te koop voor € 14,95 bij Boekhandel Benelux in Stramproy of via Bol.com. De eerste 100 kopers ontvangen een waardebon € 15,- aangeboden door Van Der Biesen Busreizen.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
1 reactie