Transformatie voor komst La Cubanita

Foto: via Gemeente Weert - toekomstige gevel La Cubanita

Het voornemen is om in Weert een vestiging te openen van La Cubanita. La Cubanita is een tapasrestaurant volgens een vaste formule met inmiddels 53 vestigingen door heel Nederland.

Het tapasrestaurant wil zich vestigen in het voormalige discotheekpand tussen Oelemarkt en Hegstraat. Het pand, waar voorheen o.a. Carte Blanche in was gevestigd, is in tweeën gesplitst. Aan de Oelemarkt-zijde is inmiddels al een jaar Proeflokaal Bregje gevestigd. Aan de Hegstraat-zijde moet de vestiging van La Cubanita komen.

Echter het vestigen van het restaurant heeft al heel wat voeten in de aarde gehad. Om het restaurant te kunnen openen moest eerst het bestemmingsplan worden gewijzigd. Hierop werd bezwaar aangetekend. De bezwaren werden afgewezen en het nieuwe bestemmingsplan in per 1 januari 2020 onherroepelijk geworden.

Nu het bestemmingsplan is goedgekeurd kan met aan de slag met de transformatie van de Hegstraat-zijde. Hiervoor is een beroep gedaan bij het gevelfonds van de gemeente Weert. De gemeente Weert is akkoord met de verandering van de gevel en heeft de pandeigenaar een bijdrage van € 8.745,– toegezegd ten behoeve van de gevelverbetering.

De gewenste gevelverbetering wordt gerealiseerd door een eigentijds ontwerp (zie bovenste afbeelding) dat past in de historische context. De Monumenten-welstandscommissie heeft op 22 januari 2020 positief geadviseerd over deze wijziging en sprak haar waardering hierover uit.

Voordat La Cubanita geopend kan worden moet er dus nog een klus geklaard worden. Wanneer het restaurant haar deuren verwacht te openen wordt op een later moment bekend.

Huidige gevel: