Reddingsactie ‘Paersmêrrentj’

Algemeen Uitgaan Weert Reageer 3 min. leestijd
Artwork Erik Kusters

Met een eenmalig alternatieve viering van het eeuwenoude fenomeen van de Paersmêrrentj wil het Weerter geschied- en oudheidkundig genootschap De Aldenborgh een reddingsactie in gang zetten om dit cultureel erfgoed uit 1563 voor de regio te behouden. Zaterdag 14 maart a.s. zullen enkele activiteiten in de Weerter binnenstad in het teken staan van deze eenmalige actie tot behoud van de Paersmêrrentj voor het Weerterland.

Het recente bericht dat de Stichting Fokpaardenmarkt Weert zich genoodzaakt zag te stoppen met haar jaarlijkse traditie kwam bij velen als een donderslag bij heldere hemel.

‘Ik heb veel respect voor deze stichting want ze hebben er alles aan gedaan om de traditie voort te zetten. Omdat dit helaas niet is gelukt ben ik blij dat Stichting De Aldenborgh dit cultuurhistorisch alternatief organiseert!’, aldus de Weerter cultuurwethouder Geert Gabriëls, die direct alle medewerking toezegde aan het initiatief van De Aldenborgh om een reddingsplan in werking te zetten. Alle vertrouwde paardenspul alsnog naar Weert halen, waarvoor graaf Philips de Montmorency al in 1563 zijn fiat gaf, daarvoor was het deze keer te laat. ‘Dat moet vanaf 2021 weer kunnen’, aldus voorzitter Peter Korten van De Aldenborgh. ‘Om de cultuurhistorische noodzaak te benadrukken hebben we voor deze ene keer, met medewerking van velen, een alternatief programma opgezet.’

Defilé met ruiterstandbeeld

Onder aanvoering van Stadsgilde St. Catharina 1480 komt zaterdag 14 maart om 12.00 uur een stoet met ‘Philips de Montmorency’ te paard naar de Korenmarkt in Weert. Op deze oorspronkelijke plek wordt de plechtigheid uit 1563 van toekenning van het privilege van de Paardenmarkt heropgevoerd. Vervolgens neemt de ‘graaf’ een defilé af van passerende paardenkoetsen. Als hoogtepunt zullen de ‘graaf’ en de wethouder het levensgrote ruiterstandbeeld van Philips de Montmorency onthullen, dat speciaal voor deze gelegenheid zijn huidige Europese tournee onderbreekt.

Speciaal Paersmêrrentj Beer

Voor dit heuglijk cultuurhistorisch evenement heeft Stadsbrouwerij Weert een speciaal Wieërter Paersmêrrentj Beer gebrouwen. De flesjes worden gesierd door een etiket met de beeltenis van het door kunstenaar Erik Kusters vervaardigde kunstwerk van de graaf van Horne. Het speciaalbier wordt door Frits van de Wertha met paard en kar bezorgd bij enkele stadscafés die hun bijdrage leveren aan de sfeer van weleer.

In café De Tramhalt zijn vanaf 10.00 uur aan de stamtafel de sterke verhalen van de Paersmêrrentj in Plat Wieërts te horen. De bekende Kempische volkszanger Jonas van Esch zorgt met zijn accordeon en stem voor muzikale opluistering.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie