Traumahelikopter haalt IC-patiënt op

(Foto’s/video) Zondagochtend landde een traumahelikopter op het parkeerdek van het ziekenhuis in Weert om een intensive-care-patiënt op te halen. Een deel van het parkeerdek is tijdelijk ingericht als landingsplaats voor helikopters.

Bij het SJG in Weert landde de Lifeliner 5. Deze (extra) traumahelikopter wordt sinds enkele dagen ingezet om intensive-care-patiënten zo snel mogelijk te vervoeren. De patient is naar een ander ziekenhuis elders vervoerd.

Gezien de groei van het aantal patiënten dat met het coronavirus is besmet, is besloten om deze helikopter naast de bestaande MMT-dienst in te zetten om patiënten nog sneller in het juiste ziekenhuis te krijgen en daarmee ook het vervoer over de weg te ontlasten.

De helikopter (type H145) wordt beschikbaar gesteld door de ANWB Medical Air Assistance (MAA) en is door het Radboudumc Nijmegen volledig ingericht voor het vervoer van intensive-care-patiënten. Het team vliegt in beschermende kleding om niet geïnfecteerd te raken. Na elk transport wordt de helikopter volledig ontsmet. De helikopter vliegt momenteel van zeven uur ’s morgens tot zeven uur ’s avonds en start vanaf vliegbasis Volkel.

De bemanning van de helikopter bestaat uit een piloot, een gespecialiseerd MMT-verpleegkundige en een anesthesioloog-MMT-arts. Deze helikopter is groter dan de reguliere helikopter die door MMT’s in gebruik is en biedt meer ruimte om een patiënt te kunnen vervoeren en de juiste zorg te kunnen verlenen.

Samenwerking

Deze extra traumahelikopter was snel operationeel. Dat was te danken aan de snelle en soepele samenwerking tussen en de buitengewone inspanningen van de verschillende betrokken partijen, onder andere VWS, het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), de ANWB-MAA, de leveranciers en het Radboudumc.

Video via Youtube

https://youtu.be/-7EXDMKhTUg

[nggallery id=’9146′]