670 ondernemers vragen om steun

De gemeente Weert heeft verschillende maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat bedrijven aan lopende betalingsverplichtingen kunnen voldoen tijdens de coronacrisis.

Op dit moment hebben zich zo’n 670 ondernemers gemeld bij de gemeente om in aanmerking te komen voor de Tijdelijke Overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Met iedere ondernemer wordt door de gemeente telefonisch contact opgenomen.

Huur

D66 Weert vroeg of er maatregelen of mogelijkheden waren om huur te verlagen om zo de kwetsbare ondernemers nader te ondersteunen? De gemeente meldt als antwoord hierop dat afspraken die zijn gemaakt tussen huurder en verhuurder een private aangelegenheid zijn. Hier heeft de gemeente geen rol in.

Wel is er vanuit de gemeente veel contact met zowel ondernemers als vastgoedeigenaren om enigszins op de hoogte te blijven van ontwikkelingen. De gemeente heeft de betaling voor verenigingen 90 dagen opgeschort. Afhankelijk van het advies van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wordt daarna gekeken welke aanvullende maatregelen nodig zijn.

Voor de commerciële huurders is de termijn voor de huurbetaling ook 90 dagen opgeschort. De gemeente wacht ook hier het advies van de VNG af. Maar hierbij dient ook rekening te worden gehouden met de Wet Markt en Overheid.