Uitwerking plan natuurbegraafplaats

Een jaar geleden werd door Natuurbegraafplaats Weerterland BV een plan ingediend om een natuurbegraafplaats aan te leggen in Weert. Het college van burgemeester en wethouders verleende in principe medewerking.

Voordat de plannen definitief konden worden goedgekeurd door de gemeenteraad, moet er eerst een bestemmingsplanprocedure worden doorlopen. Omdat we nu een jaar verder zijn stelde VVD Weert vragen over de huidige stand van zaken.

Volgens de gemeente is het bestemmingsplan in concept ontvangen. Er zijn door de gemeente opmerkingen doorgegeven en deze moeten nog verwerkt worden door de initiatiefnemer. Daarnaast moet de initiatiefnemer nog aangeven hoe invulling gegeven wordt aan de te leveren kwaliteitsbijdrage en er dient nog overeenstemming te worden bereikt over de oppervlakte van de te bouwen afscheidsruimte. De gemeente Weert is nog in afwachting van de voorstellen.

Locatie

Natuurbegraafplaats Weerterland wil volgens het eerste ingediende plan de begraafplaats realiseren op een perceel tussen de Herenvennenweg, Kruisbergenweg, Heihuisweg en Kruispeelweg. Dit is een bosgebied met reliëf. In de toekomst moest het gebied verder worden ontwikkeld tot een hoogwaardig boslandschap met veel inheemse loofbomen. Er geldt volgens de eerste plannen een eeuwige grafrust, dat betekent dat de graven nooit geruimd worden.