Column: Thuiswerken bij tropische temperaturen

Column – Door de uitbraak van het coronavirus en de maatregelen die naar aanleiding daarvan zijn genomen, werken veel werknemers nog steeds thuis. Met de tropische temperaturen zoals deze zich de afgelopen periode in Nederland hebben voorgedaan, is dit niet altijd even prettig.

Indien een werknemer op de locatie van werkgever werkt, moeten bij hoge temperaturen – voor licht kantoorwerk is dit zo’n 28 graden – in ieder geval de volgende maatregelen worden genomen: (I) de werkgever moet allereerst kijken of het wel echt nodig is om door te werken; (II) zo ja, dan moet de duur van de werkzaamheden in de warmte worden verkort; (III) werkzaamheden moeten kunnen worden afgewisseld met werk op een koelere plek; (IV) er moeten koele dranken worden aangeboden; en (V) persoonlijke beschermingsmiddelen moeten beschikbaar worden gesteld.

De vraag is of een werkgever ook bepaalde verantwoordelijkheden heeft voor thuiswerkers bij hoge temperaturen?

In artikel 3 van de Arbeidsomstandighedenwet staat dat een werkgever dient te zorgen voor de veiligheid en de gezondheid van haar werknemers inzake alle met de arbeid verbonden aspecten. Een specifieke bepaling ten aanzien van de temperatuur in samenhang met deze veiligheid en gezondheid kent de Arbeidsomstandighedenwet niet. Wel geeft het Arbobesluit aan dat de temperatuur op de arbeidsplaats geen schade aan de gezondheid van de werknemers mag veroorzaken.

Nu het voor werkgevers niet mogelijk is om toezicht te houden op een thuiswerkplek, zijn zij voor deze thuiswerkplekken niet verantwoordelijk voor wat betreft klimaatbeheersing. Dit houdt onder andere in dat werkgevers niet gehouden zijn de kosten van bijvoorbeeld een ventilator of airco (mede) te vergoeden. Dit wordt onder meer bevestigd door de werkgeversvakbond AWVN en de vakbond FNV. “Niet alle regels die van toepassing zijn op kantoor, gelden voor thuiswerken”, aldus de FNV.

Al met al valt de temperatuurbeheersing van een thuiswerkplek dus niet onder de verantwoordelijkheid van de werkgever. Evenmin is de werkgever verplicht om mee te betalen om een airco of ventilator voor de thuiswerkplek.  

Heeft u aanvullende vragen naar aanleiding van bovenstaand artikel? De advocaten van Aben & Slag Advocaten denken graag met u mee. U kunt hen telefonisch bereiken via het telefoonnummer 0495 536 138.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie