Column: Gemeentelijke belastingen; controleer uw WOZ-waarde!

Binnenkort valt de aanslag voor de gemeentelijke belastingen van de BsGW weer in de bus. Indien u een eigen woning heeft, dan zal deze aanslag ook enkele belastingen vermelden die qua hoogte zijn gekoppeld aan de waarde van uw woning, de zogenaamde ‘WOZ-waarde”. Hoe hoger die waarde is, hoe meer belasting u betaalt. Een zo laag mogelijke WOZ-waarde kan vanuit dat perspectief dus aantrekkelijk zijn. Hoe wordt die WOZ-waarde eigenlijk bepaald. En wat kunt u doen als u het met de waardebepaling niet eens bent?

Op grond van de Wet waardering onroerende zaken moet de waarde van een onroerende zaak worden bepaald op de economische waarde. De economische waarde is gelijk aan de prijs die bij aanbieding ten verkoop op de voor die onroerende zaak meest geschikte wijze na de beste voorbereiding door de meest biedende gegadigde voor de onroerende zaak zou zijn betaald.

In de praktijk wordt de WOZ-waarde bepaald aan de hand van de zogenaamde “vergelijkingsmethode”. De WOZ-waarde van uw woning wordt daarbij vastgesteld aan de hand van verkoopprijzen van woningen die vergelijkbaar zijn met de uwe.

Wat veel mensen niet weten, is dat er een heus “taxatieverslag” ten grondslag ligt aan uw WOZ-waarde. Dat taxatieverslag kan worden geraadpleegd via Mijn BsGW (op www.bsgw.nl). Aan de hand van dit taxatieverslag kunt u beoordelen of de BsGW de WOZ-waarde van uw woning aannemelijk heeft gemaakt.

Als u het niet eens bent met die waarde, dan kunt u daartegen bezwaar maken. Veel gebruikte argumenten argumenten om bezwaar te maken zijn:

  • De door de BsGW gehanteerde vergelijkingsobjecten zijn niet vergelijkbaar;
  • De gegevens van mijn woning (oppervlakte, inhoud e.d.) zijn niet juist;
  • Andere woningen die identiek zijn aan de mijne hebben een lagere waarde gekregen;
  • De kwaliteit van mijn woning is ondermaats (achterstallig onderhoud e.d.).

Indien u bezwaar wilt maken, dan moet u dat binnen 6 weken ná de dagtekening van de aanslag doen. Op uw aanslag leest u hoe dat moet. Bezwaar maken is heel eenvoudig en kan zelfs via de website van de BsGW. Ook kunt u telefonisch contact opnemen met de BsGW om de WOZ-waarde samen te controleren. 

Heeft u vragen na aanleiding van dit artikel? De advocaten van Aben & Slag Advocaten denken graag met u mee. U kunt hen telefonisch bereiken via het telefoonnummer 0495 536 138 of [email protected].