Een huis koop je op gevoel

Je zoekt een comfortabel huis, je woont in Utrecht en werkt in Amsterdam. Wat voor huis koop je dan? Een woonboerderij in Ell? Dat klinkt gek, maar door de hoge woningprijzen in de Randstad en het steeds meer thuiswerken, is dat een reële optie voor mensen. Deze trend zagen we vanaf 2013 en wordt door de coronamaatregelen alleen maar versterkt”, vertelt Yaël Tuasuun van Dwars Makelaars.

Huizenprijzen stijgen

In coronatijd is de gemiddelde huizenprijs in Weert licht gestegen van 282.700 euro naar 286.100 euro. De lage hypotheekrente en de krapte op de woningmarkt stuwen ook in Weert de huizenprijzen omhoog. Vooral naar tweekappers, vrijstaande- en tussenwoningen is veel vraag. Daar tegenover staat dat de verkooptijd (tijd dat een huis te koop staat) sterk is gedaald van gemiddeld vijfenveertig dagen naar tweeëndertig.

Comfortabel wonen in het groen

Ondanks de stijgende huizenprijzen is Weert voor mensen uit de grote steden aantrekkelijk om te gaan wonen. Voor een appartement in Utrecht of Amsterdam betalen ze net zoveel als voor een comfortabel huis met een tuin in Weert. Weert heeft alle benodigde voorzieningen en is goed bereikbaar met de trein en auto. Verder zorgt het thuiswerken ervoor dat mensen een fijne woonplek in het groen belangrijker vinden dan dichtbij het werk wonen. Als de groenste stad van de regio heeft Weert hierin veel te bieden. 

Coronadip

In de eerste drie weken van de intelligente lockdown was er wel een dip in de Weerter huizenmarkt. Mensen annuleerden massaal hun bezichtigingen. “Dat was voor ons reden om over te stappen op digitale bezichtigingen. Via een live-verbinding en met handschoenen aan lieten we de verschillende ruimtes van het huis aan de zoekende partij zien. Voor een eerste kennismaking met de woning was dat een prima middel. Maar wie koopt er een huis, zonder het zelf van binnen te hebben gezien?” 

Gevoel

Mensen kopen een huis op gevoel. Als ze er zelf hebben rondgelopen, de lichtinval en de verhoudingen tussen de ruimtes hebben gezien. “Met de echte geïnteresseerden zijn we daarom weer voorzichtig bezichtigingen gaan doen op anderhalve meter afstand en met handschoenen aan.” Na de dip herstelde de huizenmarkt zich razendsnel. “Op dit moment hebben we het zelfs drukker dan voor de coronacrisis”, beaamt Yaël.

Duurzaamheid

Tegenwoordig wordt er bij het kopen van woningen ook gelet op duurzaamheid. Is het huis geïsoleerd, zijn er mogelijkheden voor het leggen van zonnepanelen? “Een van de eerste vragen die mensen bij bezichtigingen stellen is, wat is het energielabel? Of wat zijn de maandelijkse kosten voor gas en elektriciteit? Als er kosten zijn om het huis te verduurzamen dan benoemen wij die.”

Weertenaar

Yaël is zeventwintig en geboren in Weert. Via zijn stage bij destijds René Dwars Makelaardij, is hij in de makelaardij gerold. “Ik studeerde voor commercieel medewerker aan de Gilde Opleidingen in Weert en zocht een stageplek. René Dwars kende ik via zijn neefje van het voetballen bij Wilhelmina. Ditzelfde neefje was een van mijn adjudanten toen ik jeugdprins was bij vastelaovundjvereiniging De Schäöpkes.” Na het mbo stroomde Yaël door naar het hbo. In zijn tweede studiejaar belde René op of Yaël een bijbaan zocht. “Vanaf dat moment ben ik me steeds meer in de makelaardij gaan verdiepen. Ik ben gestopt met de hbo-opleiding commerciële economie en begonnen met de vierjarige opleiding Vastgoed & Makelaardij, die ik begin dit jaar heb afgerond. Inmiddels ben ik Kandidaat-Makelaar (K-RMT) en ga binnenkort beginnen met de opleiding tot Register Makelaar.” 

Naamsverandering

In 1997 is René Dwars begonnen in het pand aan de Emmasingel in Weert. In 2017 is de naam van het makelaarskantoor veranderd in Dwars Makelaars. René Dwars heeft een stapje teruggedaan en met vijf gediplomeerde makelaars wordt nu invulling gegeven aan het makelaarskantoor. Hierbij heeft iedere makelaar zijn eigen netwerk en specialisme. Door zijn jeugdige leeftijd spreekt Yaël onder andere veel starters op de woningmarkt aan en houdt zich ook veel bezig met de verhuur van woningen.

Dwars

De naam Dwars verwijst nog steeds naar René Dwars, maar ook naar de dwarse manier van werken. “We gaan niet altijd met de stroom mee. We zijn ondernemend, lopen soms voor de troepen uit. Maar we doen het altijd volgens het boekje. Op een transparante en eerlijke manier, zonder snel gewin.” Als voorbeeld noemt Yaël de videobezichtigingen, de persoonlijke benadering naar kopers en verkopers toe, digitaal tekenen van koopcontract en de inzet van social media.

Diversiteit

Zowel aan de voor- als achterkant van het kantoor aan de Emmasingel hangen foto’s van de huizen die in de verkoop zijn. “Naast internet doen we nog steeds aan ‘windowshopping’. Mensen vinden het leuk om lopend naar het centrum even naar de huizen te kijken. Er zal er maar net één tussen zitten die past.” Dwars Makelaars gaat voor een grote diversiteit aan woningen. Ze zijn actief in het laag, midden en hoogsegment. In het hoog segment mag het kantoor zich als enige in de regio ‘Qualis Makelaar’ noemen.

Vestiging Eindhoven

Inmiddels is het werkgebied uitgebreid van Midden-Limburg naar Zuidoost Brabant. “Sinds december 2019 hebben we ook een vestiging in Eindhoven. Bij Meerhoven aan de A2. Het was een lang gekoesterde wens die nu is gerealiseerd. Voor sommige mensen is het prettig om een makelaarskantoor in de arm te nemen, dat gevestigd is in Eindhoven, maar goed op de hoogte is van de markt in Midden-Limburg. De klantenkring in Eindhoven groeit gestaag. Maar onze basis blijft Weert.


Een bijdrage van Arjanne van Voorst