Maatregelen SJG: vakantiegangers uit risicogebieden even niet welkom

Met het oog op een mogelijke toename van patiënten die woonachtig zijn in of terugkeren van een (vakantie)reis uit een regio of land waar code oranje of rood geldt, neemt SJG Weert aanvullende maatregelen voor de veiligheid van patiënten en medewerkers.

Met deze maatregelen volgt SJG Weert de landelijke richtlijn van de Rijksoverheid die het dringende advies geeft om na een bezoek aan een land of regio met code oranje of rood 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Afspraken polikliniek, medische beeldvorming (radiologie) en priklab

Voor patiënten die wonen in of die terugkeren uit een land of regio waar code oranje of rood geldt en die een afspraak hebben bij een polikliniek, bij medische beeldvorming of het priklaboratorium wordt de afspraak uitgesteld tot na de thuisquarantaineperiode van 14 dagen.

Deze regels gelden ook al voor mensen die in thuisquarantaine zitten op last van de GGD, bijvoorbeeld omdat zij nauw contact hebben gehad met een persoon die besmet is met het coronavirus. Indien uitstel van de afspraak vanwege medische redenen niet mogelijk is, worden deze patiënten verplicht een medisch mondneusmasker te dragen.

Aanvullende maatregelen bij ziekenhuisopname

Bij patiënten die moeten worden opgenomen na een bezoek aan een land of regio waar code oranje of rood geldt of daar wonen, worden de volgende maatregelen genomen:

  • Patiënten die bij opname geen corona-gerelateerde klachten hebben, worden binnen de termijn van de 14 dagen thuisquarantaine zekerheidshalve in isolatie behandeld en gecontroleerd op de ontwikkeling van dergelijke klachten. Als zij klachten ontwikkelen, worden ze getest. Ook draagt het zorgpersoneel bij de behandeling van deze patiënten persoonlijke beschermingsmiddelen.
  • Patiënten uit risicogebieden/landen of daaruit terugkerend en die moeten worden opgenomen en wel klachten hebben, worden opgenomen en getest in strikte isolatie. Ook als de uitslag negatief is, worden zij gedurende hun opname in isolatie behandeld en gecontroleerd, omdat hun klachten binnen de termijn van 14 dagen mogelijk nog kunnen verergeren en zij alsnog Covid-19 (corona) kunnen ontwikkelen. Mocht dit gebeuren, of houden zij na 14 dagen nog klachten, dan worden ze opnieuw getest.

Bezoekers en begeleiders

Voor bezoekers en begeleiders die teruggekeerd zijn uit een land of regio met code oranje of rood geldt dat zij het ziekenhuis niet kunnen bezoeken tot na de quarantaineperiode van 14 dagen. Deze regels gelden ook al voor bezoekers en begeleiders die op last van de GGD in thuisquarantaine zitten, omdat zij nauw contact hebben gehad met een persoon die is besmet met het coronavirus.

Bezoekersregeling

Een patiënt mag per dag tussen 17:30 – 20:00 uur één bezoeker ontvangen. Uitzonderingen hierop zijn alléén mogelijk in overleg met de arts en/of verpleegkundige. Zie voor meer informatie over de bezoekregeling elders op de website van het ziekenhuis: Bezoekregeling SJG Weert.

Begeleidersregeling

Alleen wanneer het echt noodzakelijk is mag een patiënt één begeleider meenemen het ziekenhuis in. Hierop wordt streng toegezien. Ben je met meer begeleiders wordt je verzocht om buiten het ziekenhuis te wachten.

De eerdere regels blijven ook van kracht

Net zoals eerder, dienen patiënten, begeleiders en bezoekers voorafgaand aan een bezoek aan het ziekenhuis een aantal vragen te beantwoorden over eventuele corona-gerelateerde klachten. Daaraan zijn nu vragen toegevoegd over eventueel woonachtig zijn in of bezoek aan landen of regio’s met code oranje of rood.

Meer informatie over de geldende maatregelen binnen SJG Weert vind je op de website bij veel gestelde vragen: https://sjgweert.nl/home/vraag-en-antwoord