Komst Cruyff Court op Moesel is nog onzeker

Algemeen Politiek Weert 1 reactie 4 min. leestijd

Update – Of er een Cruyff Court komt aan de Beatrixlaan naast het Kennis en Expertise Centrum (KEC) in Weert is nog niet zeker. Ondanks dat alle partijen achter het sociale idee van een Cruyff Court staan, zijn de locatie en de financiën nog flinke hobbels om te nemen. 

Een Cruyff Court is een openbaar sport- en speelveld dat toegankelijk is voor iedereen. Het is een ruimte waar kinderen en jongeren zich kunnen ontwikkelen, vrienden kunnen maken en hun fysieke en mentale gezondheid kunnen verbeteren. Op een Cruyff Court wordt jeugd in hun kracht gezet en krijgen ze de kans uit te groeien tot rolmodel van de (eigen) wijk. Een Cruyff Court is er niet alleen voor jongeren. Met behulp van een sociaal convenant dat wordt opgesteld door de gemeente en partners uit de buurt wordt er gestreefd naar een gevarieerd aanbod aan sport- en spelactiviteiten voor diverse doelgroepen. Een Court vind je meestal in wijken met veel sociale huurwoningen.

Meerwaarde voor leerlingen

Volgens directeur René Verbruggen directeur van de Widdonckschool Weert, dat onderdeel is van de Aloysius Stichting en gevestigd in het KEC Weert, heeft het Court een meerwaarde voor hun leerlingen. “Het Court is een multifunctioneel bewegingsplek. Zoveel meer dan een trapveld of speeltuin. “We willen het integreren in onze lessen lichamelijke oefening. We geven les aan kleine groepen en dan is zo’n Court ideaal. Verder willen we onze leerlingen betrekken bij het onderhoud en toezicht, zodat ze zich medeverantwoordelijk gaan voelen en ervoor zorgen dat het netjes blijft. Het moet iets worden waar ze trots op zijn.”

Buurtbewoners zijn tegen

Echter is een groot deel van de omwonenden tegen de komst van het Court. Zij maken zich vooral zorgen over de overlast. “Omdat het Court wat uit het zicht ligt, is er weinig sociale controle,” aldus medebezwaarmaker Sander Smolenaers. In plaatsen als Roermond, Geldrop, en Zoetermeer is het Cruyff Court vanwege overlast gesloten.

Bij de zoektocht naar een geschikte locatie in de wijk Moesel is eerder gekeken naar de locatie Dillenbrug. “Deze plek was niet geschikt vanwege de gebiedsvisie”, legt wethouder Martijn van den Heuvel uit. Twee andere gebieden op Keent vielen af, omdat de plek te klein was of omdat er op die plek een wadi komt.

Schrikken van de kosten

Thomas van Gemert (VVD) geeft ruiterlijk toe dat de Cruyff Court in het verkiezingsprogramma van de VVD staat. Zelfs in meervoud. Hij schrok echter van de kosten. Ook al krijgt de gemeente 26.500 euro van de Johan Cruyff Foundation voor de aanleg van het kunstgras. Jaarlijks kost het de gemeente structureel 42.600 euro. Daarin zijn ook de kosten voor de buurtwerkers van Punt Welzijn verrekend. “Dat is een flink bedrag.” Als mogelijke andere locatie noemt Thomas het sportpark St. Louis aan de Limburglaan. “ Ook daar liggen sociale huurwoningen in de buurt.” De meeste partijen, op de PvdA na, geven aan dat ze nog niet overtuigd zijn van de geschikte locatie bij het KEC. Ook willen ze nog nadenken over de financiën.

De komst van een Cruyff Court op Moesel is dus nog niet beklonken.

Update: subsidiebedrag was niet correct. Dat is aangepast evenals de aantallen bij de bewoners die tegen zijn.


Een bijdrage van Arjanne van Voorst

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
1 reactie